Belföld

Lázár kifejezetten híve a halálbüntetésnek

lazar-janos(650x433).jpg (lázár jános)
lazar-janos(650x433).jpg (lázár jános)

Az EU-nak beszélnie kell a halálbüntetésről, aminek a miniszter is híve, valamint közmeghallgatásokat tartanak Paks II.-ről - mondta Lázár csütörtöki sajtótájékoztatóján. Valamiért Kijevben tartják az első fórumot, miközben kitalálták, hidat kell építeni a Dunán Paksnál.

Lázár János szó szerint megismételte Orbán Viktornak a kaposvári gyilkosságra vonatkozó szavait, miszerint a három csapás törvénynek és a tényleges életfogytiglannak nem volt elegendő visszatartó ereje, ezért napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Magyarország az Európai Unió jogrendszerét egészében tiszteletben tartja. Az EU, mint a demokrácia legfontosabb védelmezője nem utasíthat el semmilyen vitát, ami emberek életéről, nehézségeiről szól – értékelte Lázár János.

“Kifejezetten híve vagyok a halálbüntetésnek” – mondta Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján egy kérdésre, hozzátéve, hogy országgyűlési képviselőként képviseli ezt az álláspontot. Arra, hogy a KDNP ellenzi a halálbüntetést, azt felelte, hogy a különbözőség is mutatja, hogy le kell folytatni egy párbeszédet, ami 30 éve elmaradt. Nem hiszi, hogy a dialógus bármivel veszélyeztetné az európai alapértékeket – mondta.

 

Lázár közölte azt is, hogy a kormány jövő szerdán áttekinti, hogy a bíróságok eddig hogyan alkalmazták a három csapás törvényét, hogyan érvényesült a tényleges életfogytiglani büntetés a gyakorlatban.

Paks 2. és igazságos közbeszerzések

Lázár lassan szokásossá váló sajtótájékoztatóján beszélt a Paks II. projektről is: Pakson, illetve a szomszédos országokban is közmeghallgatások lesznek a beruházással összefüggésben – jelentette be. Elmondta, hogy a környezetvédelmi szakhatósági engedélyek beszerzése miatt május 7-én Pakson tartanak fórumot, az első nemzetközi közmeghallgatás pedig Kijevben lesz.

A kormány tervei között szerepel egy új híd építése a Dunán, hogy a Bács-Kiskun megyeiek át tudjanak menni az erőműhöz – jelentette be. A miniszter szerint megkezdték a hazai vállalkozások felkészítését, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni a 12 milliárd eurós beruházásba, és a forrás legalább 40 százaléka magyar cégekhez kerüljön.

Jövő szerdán kerül a kormány elé az új közbeszerzési törvény tervezete – mondta el még Lázár hozzátéve: az új jogszabály minden pontban megfelel majd az Európai Bizottság közbeszerzési irányelveinek. Cél lesz az eljárási határidők lerövidítése, a kevésbé bürokratikus eljárásrend és a nagyobb átláthatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik