Belföld

Trafik-ügy: fóliázni nem kötelező, de takarni kell mindent

dohanybolt(960x640).jpg (dohánybolt)
dohanybolt(960x640).jpg (dohánybolt)

Kósa Lajos szerint nem kell azzal foglalkozni, hogy van-e fólia a kirakaton, vagy nincs, de egy debreceni trafikos cáfolta őt. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt.-hez fordultunk.

Semmit nem ír a trafikok fóliázásáról a törvény – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán a TV2 reggeli műsorában. Kósa hangsúlyozta: a jogszabályban az szerepel, hogy dohánytermékeket nem lehet reklámozni, az sem fér bele, hogy a kirakaton benézve láthatóak legyenek a dohánytermékek vagy az üzletben kihelyezett reklámok.

A Cívishír portálon egy debreceni trafikos nyílt levelében azt írta: egyáltalán nem igaz, amit Kósa Lajos mondott. Az ő üzletében kintről fólia nélkül sem lehet a dohánytermékekre rálátni. Ennek ellenére másfél hónappal ezelőtt náluk járt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ellenőre, aki elégtelennek találta a sötétítést, ezért utasította őket, hogy az ajtót és az ablakot belülről fóliázzák le, ennek megtörténtéről fényképes dokumentációt is küldeni kellett, a büntetés elkerülése érdekében.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. (ND) a megkeresésünkre azt válaszolta, ami a vonatkozó törvényben is benne van:

„A dohánytermék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető. A dohánybolt törvényi fogalma értelmében a dohánybolt olyan nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.”

Ez minden esetben az adott Nemzeti Dohánybolt egyéni területi adottságai, igényei alapján történik, vagyis az ND szerint sem szükséges a fólia, de a dohánytermékek „láthatatlanná” tétele a gyakorlatban máshogy nehezen oldható meg, ezért a fólia a legelterjedtebb megoldás.

Az ún. Arculati Kézikönyv segítséget nyújthat a trafikosoknak, az ND szerint az elvárásokat a koncessziótulajdonosok „akár a kirakat elsötétítése nélkül is teljesíthetik.” Az ND továbbá megcáfolja a debreceni trafikost is, állítják, a jegyzőkönyvben csak annyi olvasható, hogy:

a „Dohánybolt fóliázott felületei, sötétedés után átlátszanak”. Ennek köszönhetően nem teljesülnek a nevezett törvényi előírások. Társaságunk nem rendelkezik hatósági jogkörrel, ennél fogva bírság kiszabására sem jogosult, azonban minden ellenőrzés alkalmával felhívjuk a Nemzeti Dohányboltok figyelmét a hatóságok által ellenőrzött szabályok betartására is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik