Belföld

Kósa szerint nem kell azzal foglalkozni, van-e fólia a trafikok kirakatán

kósa lajos (kósa lajos)
kósa lajos (kósa lajos)

Egy debreceni trafikos cáfolta a fideszes politikus által elmondottakat: őt meg akarták büntetni azért, mert nem volt az üzletén fólia.

Semmit nem ír a trafikok fóliázásáról a törvény – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerdán a TV2 reggeli műsorában. Kósa hangsúlyozta: a jogszabályban az szerepel, hogy dohánytermékeket nem lehet reklámozni, az sem fér bele, hogy a kirakaton benézve láthatóak legyenek a dohánytermékek vagy az üzletben kihelyezett reklámok.

Kósa szerint így bármikor levehetik a trafikosok a fóliát az ablakokról: az is elég, ha a pulton egy függönnyel eltakarják az árut. Így nem követett el jogsértést az a kaposvári trafiktulajdonos sem, akinek alkalmazottja rablógyilkosság áldozata lett, ha az áru nem látható az utcáról.

A politikus azt mondta: egyébként sem azzal kell foglalkozni, hogy van-e fólia a boltok kirakatán, hanem a bűnmegelőzésre és büntetésre kell helyezni a hangsúlyt. Orbán Viktor keddi nyilatkozatára reagálva kijelentette: Magyarországon úgy törölték el a halálbüntetést, hogy nem volt erről semmilyen társadalmi vita. Szerinte teljesen érvényes erről beszélni még úgy is, hogy nemzetközi egyezmények, tagságok kötnek bennünket. „Változik az idő, változnak a megítélések” – mondta.

Kósa hangsúlyozta: ő maga életpárti – „amit nem tudunk adni, azt nem vehetjük el” – mondta.

Fóliáztattak a trafiktulajdonossal

A Cívishír portálon egy debreceni trafikos nyílt levelében azt írta: egyáltalán nem igaz, amit Kósa Lajos mondott. Az ő üzletében kintről fólia nélkül sem lehet a dohánytermékekre rálátni. Ennek ellenére másfél hónappal ezelőtt náluk járt a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. ellenőre, aki elégtelennek találta a sötétítést, ezért utasította őket, hogy az ajtót és az ablakot belülről fóliázzák le, ennek megtörténtéről fényképes dokumentációt is küldeni kellett, a büntetés elkerülése érdekében.

Megkerestük ezzel kapcsolatban a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-t is, hogy megtudjuk: ha a jogszabály nem is, de a társaság szabályai előírják-e a kirakat fóliázását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik