Belföld

Éden Hotel: A Vodafone letiltja hirdetéseit a TV2-n

Éden, Vodafone (éden hotel, vodafone)
Éden, Vodafone (éden hotel, vodafone)

Tiltakoznak az ellen, ahogy a csatorna az Éden Hotelben történt erőszakos cselekményhez viszonyult.

A TV2-nél sok százmillió forintot költő Vodafone bejelentette: felfüggeszti a TV2-n tervezett hirdetéseit. A távközlési cég, mely a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesülettel együttműködve tevékenyen is részt vesz a női jogok védelmezésében, így tiltakozik az Éden Hotelben bemutatott erőszakos jelenet és a csatorna hozzáállása ellen. A Vodafone közölte: elfogadhatatlannak tartják, hogy a műsor készítői nem nyújtottak azonnal segítséget a bántalmazott nőnek.

„A Vodafone, mint a TV2 több százmilliós nagyságrendű hirdetője és a magyar társadalom felelős vállalati szereplője kötelességének érzi, hogy megszólaljon ebben az ügyben. A Vodafone állást foglal az erőszak minden formája ellen, és az emberi jogok védelme, valamint az ezekkel kapcsolatos európai normák betartása érdekében” – írják. Hozzátették: a vállalat etikai kódexe nem engedi meg, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn olyan cégekkel, melyek ezeket a normákat nem tartják be.

A Vodafone az egyik legnagyobb magyarországi hirdetőként kijelentette: addig nem indítanak új kampányt és addig felfüggesztik a jelenleg tervezett kampányaikat, amíg a csatorna nyilvánosságra nem hozza ígért belső vizsgálatának eredményét és nem garantálja világos állásfoglalásban, hogy a jövőben maximálisan tiszteletben tartja és tartatja a női jogokat.

Nincs mentség a történtekre

Az Éden Hotel című műsor egyik szereplőjét társa meg akarta erőszakolni, majd ordítva sértegette, amikor a nő ennek ellenállt. A történteknek a férfi játékos számára nem lett következménye, a női szereplő viszont megalázó helyzetbe került, társai végül kiközösítették. A kommentelők egy hangos kisebbsége is a lányt próbálja hibáztatni a történtekért, noha ő határozottan jelezte: nem akar szexuális kapcsolatot az erőszakoskodó játékossal, így semmilyen mentő körülmény nem létezhet a látottakra.

Számos felháborodott cikk és blogbejegyzés született arról, hogy a csatorna a történteket reflektálatlanul hagyta, elfogadhatóként beállítva az agresszív erőszakoskodást. A Kettős Mérce kifejtette: a csatorna nem pusztán erőszakot, hanem a zaklatás kiskátéjét mutatta be a műsorban. A TV2 viszont elutasította, hogy erőszak történt volna, ezt részben tagadta a női szereplő is a rá nehezedő nyomás miatt, bár a felvételek alapján egyértelmű a helyzet. Végül Yvonne Dederick ügyvezető mégis úgy döntött: belső vizsgálat indul. A műsorban ennek ellenére nincs nyoma annak, hogy vállalhatatlan volt, ami a képernyőn történt.

“Jobb helyeken ez szexuális erőszak kísérlete”

Pár nappal ezelőtt megmutattuk az Éden Hoteles felvételt Spronz Júliának, a párkapcsolati erőszakot elszenvedett nők jogvédelmével foglalkozó Patent Egyesület elnökének.

Figyelem!

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot, ami belföldről minden hálózaton keresztül ingyenes: 06-80-20-55-20

Bántalmazás áldozatául esett nők és gyermekek számára a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület működtet ingyenesen hívható segélyvonalat minden nap 18-22 óra között: 06-80-505-101

Olvasói sztorik