Belföld

Gyurcsány szerint meztelen a király

A DK elnöke Nyíregyházán öntött lelket híveibe és megmagyarázta mind a Jobbik erősödését, mind a Fidesz gyengülését. Ekézte az elmúlt 25 évet és elmondta, a DK-s politikusok már tanultak az elmúlt évekből, készek vezetni az országot.

Az egy évvel ezelőtti, a Fidesz számára sikeres országgyűlési választás után a sorozatban elvesztett három időközi voksolással megdőlt a nagyobbik kormánypárt megverhetetlenségének mítosza – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke egy politikai fórumon kedden Nyíregyházán. Gyurcsány Ferenc több mint 200 szimpatizánsa előtt azt mondta, a Fidesz vereségeivel megrepedt a nemzeti együttműködés rendszere, “ha úgy tetszik, meztelen a király”. A pártelnök szerint ez volt az elmúlt egy év legnagyobb meglepetése.

A DK elnöke elmondta, három választásból kettőt “megnyertünk mi”, egyet pedig elvitt “a Fidesz radikális ellenzéke”, majd megjegyezte, az előző két győzelemmel a jövőben is kiegyezne. Azt mondta, Újpestet akár még meg is magyarázhatják, de Veszprémet már nem lehet, mivel ez a város évek óta a jobbközép egyik erős fellegvára volt.

“Ezt a Veszprémet olyan könnyen nyertük meg, hogy magunk sem hittük. Dúl az elégedetlenség az országban” – értékelte a helyzetet. Gyurcsány szerint sok ember szólítja meg a panaszaival, de nem a DK-t kritizálják, hanem a kormánnyal és az országgal kapcsolatos csalódásukat mondják el. Ébrednek az emberek – folytatta -, nem restellnek az utcán leszólítani egy ellenzéki politikust, és megosztani vele gondjaikat-bajaikat.

Tapolca fellázadt

Szerinte az “elvett” iskolák és a kórházak miatt az emberek még csendben maradtak, most azonban már hallatják hangjukat. Az áprilisi tapolcai választást példának hozva Gyurcsány Ferenc úgy érvelt, a városiak azért szavaztak a Jobbikra, mert az embereknek elegük volt abból, hogy a várostól elvettek mindent az elmúlt időszakban. Az elkeseredés, a kilátástalanság és a reménytelenség fordította szembe a kormánnyal a tapolcaiakat – tette hozzá. A DK vezetője pártja feladatának nevezte, hogy az ország lakosságának reményt nyújtson.

A rendszerváltozás óta eltelt két és fél évtizedről azt mondta, a magyarok átlagos életszínvonala lényegében “tapodtat nem mozdult”, sokan rosszabbul élnek, mint 25 évvel ezelőtt. Az emberek emiatt elveszítették az alkotmányos rendbe és a demokráciába vetett hitüket, és utat nyitottak minden olyan “sarlatán eszmének”, ami az alkotmányos renddel és a demokráciával szembefordul. Azért kell dolgozni, hogy az emberek jobban éljenek, mert akkor nagyobb lesz a “demokratikus rend” becsülete – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette, ha nem így történik, akkor az emberek kételkedni fognak, nem-e volt jobb az életük 1990 előtt.

Se szabadság, se jólét

A DK elnöke szerint Orbán Viktor azt üzente, hogy “elveszi szabadságunk egy részét, de majd biztosít nagyobb jólétet”. Hozzátette: “mi lett a vége? Nincs több szabadság se, meg nincsen nagyobb jólét se. Ha úgy tetszik, csöbörből vödörbe”. A demokrácia programját ki kell egészíteni a tisztességes emberi élet programjával. Ha erre képesek, akkor a magyarok milliói azt fogják mondani, hogy igazuk van, és jó itt élni, ám ha elbukik ez a program, akkor egyre inkább szélsőséges politikai megoldásokra fognak fanyalodni – jelentette ki.

Saját pártjáról Gyurcsány azt mondta, sok év munkája kellett ahhoz, hogy a DK-nak ma nagyjából félmillió szavazója legyen. Szerinte nem azok fogják vezetni a következő években Magyarországot, akik “valahonnan hirtelen előkerülnek”, hanem azok, akik a legtöbbet tanultak az elmúlt évekből. Azt mondta: ő és a Demokratikus Koalíció politikusai talán jobban megértették, mit kell másképpen csinálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik