Belföld

A nemdohányzók a sötétség pártján

trafik (trafik, trafikos gyilkosság, )
trafik (trafik, trafikos gyilkosság, )

Az Old Dohányfüstmentes Egyesület a kaposvári gyilkosság után is kiáll a trafikok elsötétítése mellett.

Nincs összefüggés a trafikok kirablása és azok fóliázása között, csak a dohányipar akarja elhitetni, „hogy azért rabolják ki a dohányboltokat, mert fólia van az üzlet ablakán”. „E szerint, ha a dohánybolt ablakáról eltávolítjuk a fóliát, akkor már nem is lesz több dohányboltrablás és gyilkosság?” – teszi fel a kérdést, majd emlékeztet rá, hogy sok üzlet ablakán nincs fólia, „mégis kirabolják őket”.

Megfelelő védelem kell

„Ha van megfelelő védelem (kamera, riasztó, csak kóddal nyitható kassza, festékszóró) akkor nem rabolják ki az üzleteket, legyen az bank, posta, éjjel-nappal nyitva levő kis közért, postás, benzinkút vagy akár dohánybolt. „51 dohánybolt rablásból 23 esetben megtalálta a rendőrség a rablót. Az áprilisi országgyűlési választások óta gyakorlatilag megszűntek a trafikrablások. Bár ilyen jó lenne a felderítési mutató az összes magyarországi bűntettre”. Az egyesület ezt követően még azt is írja, hogy a rablás büntetése 5-től 10 év fegyházbüntetés, az emberölésé tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés! „Fólia ide fólia oda ennél jobb elrettentést kívánni sem lehet!”

Ki beszél a dohányzás áldozatairól?

A dohányipar létérdeke, hogy minél többen láthassák a cigarettás dobozokat, „ami kiváló reklám, és amely reklám a gyermekeinknek szól és a dohányzásra szoktatást célozza. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy minden 15 percben meghal egy magyar állampolgár a dohányzás miatt, ami több mint 2 milliárd forint kiadást jelent a magyar adófizetőknek.

Az egyesülettel ellentétben sokan úgy vélik, az átláthatatlan fóliarétegek, a zárt ajtók valóban felbátorítják a bűnözőket, hiszen a dohányboltok legalább harmadát már próbálták kirabolni.

Lázadó trafikos

Néhány napja Kaposvárott megöltek egy fiatal lányt egy dohányboltban, amely soha többé nem nyit ki. A tulajdonos nem várja meg a tragédia után beígért esetleges törvénymódosítást, leszedte a sötétítőfóliát. Ezzel kockáztatja az engedélyét, de nem akarja életveszélyes helyzetbe hozni beosztottjait. Közben az MSZP képmutatásnak nevezte, hogy a gyermekek védelmére, a dohánytermékek láthatóságának csökkentésére hivatkozva a trafikok portáljait elsötétítették, néhány négyzetméteres, napfény nélküli cellákba kényszerítettek embereket, akik a bűnözők kedvelt célpontjává váltak.

A kaposvári tragédiát „soha semmi nem fogja már ellensúlyozni”, de a szocialisták követelik, hogy „a kormány azonnal nyújtson be törvénymódosítást a trafiksötétítés eltörlése érdekében. (…) A közvetlen veszélyt azonban haladéktalanul, azonnal el kell hárítani! Ezért követeljük a kormány lépését. Most, azonnal” – írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik