Belföld

Kövér: ebben kell bírálni a Fideszt

A Fidesz hibáiról, rossz kommunikációjáról, egy politikus vagyonosodásáról és a vasárnapi zárva tartásról beszélt az Országgyűlés elnöke.

Végiggondolt, kiérlelt és kommunikációs szempontból is előkészített döntések sorát kell megvalósítani, ez a kormány teendője. Ebben lehet és kell bírálni a kabinetet, hogy ezt még a mai napig nem tudta megvalósítani, ahogy e téren a Fideszt is lehet kritizálni – mondta Kövér László a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPPE) éves közgyűlésén. Hozzátette ugyanakkor, a történelemben kevés nagyobb siker volt, mint az elmúlt négy év.

Követtek el hibákat

Nem akarja azt mondani, hogy nem követtek el hibákat, akár a közösségben, akár ő, akár Orbán Viktor vagy minisztertársai vagy fideszes politikusok. Ezeket nem akarja mentegetni, azokból a tanulságokat le kell vonni. Ugyanakkor nem szabad azt a hibát elkövetni, hogy a hisztéria- és pánikkeltésben a polgári közösség mértékadó értelmisége élen jár, mert akkor “végünk van” – mutatott rá a Fidesz választmányi elnöke.

Kövér László azt kérte a jelenlévőktől: kicsit dőljenek hátra, csukják be az ajtót, ablakot, kapcsolják ki a televíziót és rádiót, s gondolják végig, hol vannak, hová jutottak öt év alatt, és mi az, amit 2018-ra el kell érniük. Ha ezt képesek megtenni, akkor kiderül, miről folynak a politikai viták, olyasmikről, amik még jelenség szintjén sem érdemesek az említésre. A lényeg az ország és a nemzet sorsa, az pedig a kormányzásban dől el – mondta.

Hozzátette: ami a jelenség szintjén fontos – 2002-höz hasonlóan –, hogy a kormányzás mellett politizálni is kell, így nyerhető meg a választás 2018-ban, így kaphatják meg újabb négy évre az elmúlt öt év sikereihez hozzájáruló programok és folyamatok lehetőségét. Így érhető el, hogy ne törjön meg a családpolitika, az adósságállomány csökkentésének lendülete, ne változzon a gazdasági környezet, amelyben 17 éve nem volt olyan magas a beruházások aránya, mint most – sorolta a fideszes politikus, aki kitért arra is, hogy jelentősen nő a turisták száma is.

Vasárnapi zárva tartás és vagyonosodás

A vasárnapi zárva tartásról azt mondta: amit tesznek, nem hirtelen felindulásból teszik, és nem azért, mert kellett valami gumicsontot lökni a KDNP-nek, hogy örüljenek végre. Az intézkedés mögött társadalmi és gazdasági megfontolások vannak – jelezte. Taps fogadta szavait, amikor azt mondta: nem képesek normálisan elmagyarázni a jó döntéseiket sem. Név nélkül beszélt arról, hogy van egy fideszes politikus, akiről kiderült bár relatíve fiatal, de van vagyona. Ellenőrizni lehet, a vagyonosodása jogszerű-e vagy sem, de ez senkit sem érdekel, és az a kiindulópont, hogy a megvádoltnak kell bizonyítani az ártatlanságát, és nem lehet – egy politikus pláne nem – tisztességes ember, ha vagyonos.


MTI/Szigetváry Zsolt

Kövér László szerint, ha valaki 25 évvel a rendszerváltás után azt mondja, nem lehet tisztességes úton, tisztességes polgári vagyont szerezni, az súlyosabb kritikáját fogalmazza meg a rendszerváltásnak. Akkor az egész értelmetlen volt, amit csináltak – tette hozzá. Óvatosságot javasolt azon ügyekkel kapcsolatban is, amelyek az ő táborukban a kevéssé tehetős emberek igazságérzetét, értékrendjét “birizgálja”. Ha valaki azonban politikai hibát követ el, annak mennie kell – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik