Belföld

Orbán: Olyanok vagyunk, mint egy lyukas sajt

orbán_180perc (orbán_viktor)
orbán_180perc (orbán_viktor)

Már állami igazgatóságtól is rúgtak ki embereket a brókerbotrány miatt, és Európa határai nem elég védettek - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor szerint nincs szükség bevándorlókra, de a keresztény Európának segítenie kell a migránsokon. Lehetőleg még otthon, akkor nem jönnek Európába. Beszélt még a roppant stabil költségvetésről és elvetette a baromfi áfájának idei csökkentését.

A menekültkérdésről, a költségvetésről, a brókerbotrányról és az emiatti kirúgásokról, a sertésáfa csökkentéséről és a Jobbik erősödéséről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken. Mindenkit megrázó tragédia volt a Földközi-tengeri hajókatasztrófa Brüsszelből bejelentkezett Orbán szerint. A beszélgetés zöme is a menekültkérdés körül forgott. Orbán szerint csak a tengeri embercsempészetről volt szó, ami azért megy mostanában, mert jövedelmezővé vált Észak-Afrikában.

Orbán a migránsoknak is üzent, mondván “mi kifejezetten lebeszélnénk őket arról, hogy elinduljanak”. Hozzátette, júniusban tárgyal majd az EU egy átfogó migrációs politikai stratégiát, itt kell majd a saját szempontjaik mellett érvelni. Előhozta a kormányzati vesszőparipát, a “a szárazföld felől érkező megélhetési bevándorlók”-at is, akikrről a visegrádi négyek saját álláspontot fogadtak el. “Európa határait meg kell védeni, nem lehetünk olyanok, mint egy lyukas sajt, hogy ki-be járkálnak a határainkon” – mondta Orbán, aki szerint ez egy keresztény kontinens, szóval segíteni kell az embereket, hogy ne is akarjanak országukból útra kelni.

A bevándorlásról lesz nemzeti konzultáció is, megvannak a kérdések is, hamarosan megkezdődik a postázás. Szerinte a fő kérdés az lenne, őrizetbe vegyék-e az illegális határátlépőket, azonnal visszatoloncolják-e őket, munkát kell-e végezniük és így tovább. Ezek a kérdések ellentétesek az EU-ban érvényben lévő “buta, bénító” szabályokkal, és Orbán szeretné, ha a tagállamokra bíznák a kérdést. Orbán szerint nem kell arra számítani, hogy mindig tovább fognak menni a migránsok nyugatra, hisz a német és osztrák rendszerek is túlterheltek miattuk. Szerinte nincs szükség bevándorlókra, egyszerűen több gyerek kell, valamint jó családpolitika, jó foglalkoztatáspolitika és a cigányok is komoly tartalékot jelentenek, a munka világába kell őket vzetni.

Költségvetés és különadók

A költségvetésről elmondta a kormányfő, hogy nem ért még össze minden szám, zajlanak komoly konzultációk, hogy a kiadási oldal számai illeszkedjenek. Szerinte van gazdasági alap, amire lehet költségvetést tervezni, arról szó sincs persze “hogy itt volna a kánaán vagy kolbászból lenne a kerítés”. A cél a teljes foglalkoztatás, hogy 2018 környékén 3 százalék legyen a munkanélküliség. Orbán szerint vannak iparvárosok, ahol ez már létezik.

 

A miniszterelnök szerint egyik terület sem kaphat kevesebb pénzt a költségvetésből, mivel van gazdasági növekedés. Elmondta, “szegénység ellen munkával, ulti ellen ásszal kell menni”, tehát a gyermeket nevelő szülők adóterheit csökkentik, fenntartják a munkahelyvédelmi akciótervet. Adócsökkentés mellett nem várható béremelés, habár Orbán szerint az adócsökkentés maga a béremelés. Az életpályamodellek bevezetése folytatódik: a pedagógusok és rendvédelmiek után a közigazgatás és szociális szektor következik a jövő években. A baromfisok áfacsökkentési javaslatát egyelőre visszadobta a kormányfő, mondván a sertéságzatai kockázat is túl nagy: kérdéses, a kifehérítés után tényleg annyival több lesz-e az állam bevétele, mint amennyivel kevesebb áfát a sertéshús után befizetnek majd.

A különadókkal kapcsolatban megálllapodtak a bankokkal, hogy csökkentik a bankadót (ami így is Európa legmagasabbja marad), cserébe a bankok növelik a hitelezést. Az állam kötelezettséget vállalt erre, a bankok viszont nem az ő ígéretükre, bár Orbán szerint a kormány több pénzt vett el tőlük, mint a bankok tőlük. A bankok panaszkodtak a brókerkárosultak kárpótlásáról: Orbán azt mondta, olyan megoldást fogadott el a parlament, hogy évek alatt ezt az összeget visszakapják a bankok. Arról vita van, ütközik-e ez az EBRD-s megállapodással, bár szerinte a bankoknak sejteniük kellett, hogy csalások lehetnek a brókercégek mögött. Amúgy zajlanak a vizsgálatok, például az ide befektető önkormányzatoknál, valamint Tartalékgazdálkodási Igazgatóságnál, ami elbukott néhányszáz milliót a Hungária Értékpapírnál. Pedig korábban utasítás volt, hogy nem fektethetnek itt be. Amiatt embereket már ki is rúgtak innen.

Orbán Viktor végül beszélt a Jobbikkal folytatott versengésről is, igaz csak nagy általánosságokban: a kormánynak parlamenti többsége van, az emberekért dolgozik, a tapolcai választás az emberek véleményét fejezte ki és a bizalomért meg kell harcolni – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik