Belföld

Lázár bukta a pert: nyilatkozni kell a luxusutakról

lazar-janos(650x433).jpg (lázár jános)
lazar-janos(650x433).jpg (lázár jános)

A Fővárosi Ítélő tábla jogerős ítélete szerint Lázár Jánosnak nyilatkoznia kell a svájci és olasz útjáról, illetve arról, hogy milyen közfeladat ellátásához kapcsolódtak azok – írja a Népszabadság.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter még államtitkárként 2012. november 27–29-én Angliában 920 019, 2013. március 22–23-án Svájcban 469 878, majd 2013. július 26–27-én Olaszországban 582 000 forint szállásköltséget költött el állami pénzből – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Pethő András még az Origo újságírójaként – a Transparency International támogatásával – közérdekű adatok nyilvánossága miatt indított pert, és részben nyert is. A jogerős ítélet két útról szól, mert a londoni „kirándulás” kapcsán azt közölték: a kiküldetésről létezik egy titkos irat, és az ítélethozatal előtt dönteni kellene arról, hogy a bíró megismerheti-e a dokumentumot. A Miniszterelnökség szerint csak az után lehet határozni arról, mi hozható abból nyilvánosságra. A Népszabadság úgy tudja, szerdán ebben a kérdésben is ítélet születhet.

A március 12-i ítéletet április 9-én rögzítették, és ha ezt az alperes Miniszterelnökség kézhez kapja, attól kezdve tizenöt napon belül kell döntenie, mit lép: kiadja-e a kért adatokat, vagy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához.

Az LMP-s Szél Bernadett kérdésére Lázár hétfőn a parlamentben leszögezte, hogy az utazási ügyekről nem beszél. A fideszes politikus kijelentette: a nemzetbiztonsági bizottság ülésén már elmondta, azért nem tudja megadni az út koordinátáit, és azért vállalta utóbb, hogy a költségeket megtéríti, mert ha nyilvánosságra kerülne azok neve, akikkel találkozott, az veszélyeztetné az ország nemzetbiztonsági érdekeit. Szél Bernadett viszont azt állítja, hogy ezek az érvek nem állnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik