Belföld

Vasárnapi zárva tartás: Thürmer Gyula hoppon maradt

thurmer-gyula(210x140).jpg (thürmer gyula)
thurmer-gyula(210x140).jpg (thürmer gyula)

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén annak a népszavazási kezdeményezésnek az aláírásgyűjtő ívét, amelyet a vasárnapi pihenőnapra vonatkozóan a Magyar Munkáspárt elnöke nyújtott be.

Thürmer Gyula április 1-jén nyújtotta be népszavazási kérdését, amely úgy hangzik: “Egyetért Ön azzal, hogy az alaptörvény biztosítsa a vasárnapi pihenőnaphoz való jogot?”

Az NVB kedden egyhangú döntéssel megtagadta a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kérdés az alaptörvény módosítására irányul, abban pedig nem lehet országos népszavazást tartani.
A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja azt javasolta, hogy a kérdést azért utasítsák el, mert Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt elnökének a vasárnapi zárva tartással kapcsolatos kérdését április 1-jén utasította el a Kúria, Thürmer Gyula pedig ugyanezen a napon, a Kúria határozatának közzétételét követően nyújtotta be a kérdését. A népszavazási törvény szerint azonban egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

Litresits András arra hivatkozott, hogy a Kúria zárt ülésen hozta meg a határozatát, amelyet egy informatikus töltött fel a Kúria internetes oldalára, így annak időpontja nem bír relevanciával, és álláspontja szerint ezért a határozat a választási eljárási törvény erejénél fogva április 1-jén 16 órakor emelkedett jogerőre, vagyis minden, ez előtt benyújtott kérdést el kell utasítani. Patyi András, az NVB elnöke szerint azonban mivel sem a választási eljárási törvény, sem a népszavazási törvény nem foglalkozik a jogerőre emelkedés időpontjával, álláspontja szerint ahogy a Kúria meghozza döntését és azt kiadja, megismerhetővé teszi, lezárul a jogorvoslat.

Az NVB tagjainak többsége úgy döntött, nem kívánja eljárásjogilag elbírálni a kérdést, így végül a testület egyhangú döntéssel a tiltott tárgykörre hivatkozással tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Mást is elutasítottak

Az NVB kedden egy másik népszavazási kérdés hitelesítését is megtagadta. Ezt a kérdést március 23-án egy magánszemély nyújtotta be és úgy szólt: “Egyetért Ön azzal, hogy a pártoknak és alapítványaiknak anyagi juttatást csak magyar állampolgárok adhatnak tagdíj vagy adomány formájában, és a személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával?”

Az NVB szerint a kérdés tiltott tárgykört, a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani. A kérdés emellett a bizottság szerint nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik