Belföld

Botrány a Nemzetiben: videón a társulat tiltakozása

nemzeti-szinhaz-tiltakozas(960x640).jpg (nemzeti színház, )
nemzeti-szinhaz-tiltakozas(960x640).jpg (nemzeti színház, )

A sirály végén aktuálpolitikai szónoklatot olvasott fel az egyik színész, mindezt az igazgató, Vidnyánszky Attila jelenlétében. Itt a videó!

A Hír24 kérdésére az osztrák társulat már korábban elmondta, az „Orbán rezsim” alatti kulturális fejlődés jelentős téma Ausztriában, a Burgtheater színészeit is foglalkoztatja, akik egyébként magyar művészekkel is kapcsolatban állnak. A Burgtheater amúgy az előadásaiban is foglalkozik ezzel a témával.

A videón jól látszik, hogy a darab végén a társulat kiállt és még mielőtt megérkezett volna Vidnyánszky Attila, hogy átadja a díjat a színészeknek, ők angolul és németül is felolvassák tiltakozásukat. Arról beszélnek, hogy a két nép múltja közös, Csehov is összeköt minket, de nagyon aggódnak a magyar demokráciáért és szolidaritásukat fejezik ki azokkal, akiknek mindezt tűrni kell.

Martin Reinke olvassa fel a szöveget, és jól látszik az is, hogy nagyjából a videó felénél kisétál mögüle színésztársa, Mavie Hörbiger. Vidnyánszky is ekkor tűnik fel, kezében a társultnak szánt díjjal, amit végül át is ad, kénytelen-kelletlen. A videót a Cinken találtuk.

Olvasónk a harmadik sorból nézte végig a vasárnap esti előadást, a kínos performanszról levélben számolt be. “A közönség egy része állva tapsolt, egyesek kimentek, és voltak, akik hozzánk hasonlóan, csak meredten ültek a helyükön, majd vártak, hátha szép lassan mindenki elindul a kabátjáért” – írja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik