Belföld

Az állami földekről tárgyalt a szaktárca és az ellenzék

Az állami földek bérbeadási gyakorlatáról tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ellenzéki pártok képviselőivel. A Fidesz és a KDNP módosítva újra benyújtja a parlamentnek az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot.

A minisztérium tájékoztatása szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára és Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár fogadta a politikusokat, Fazekas Sándor miniszter hivatali útja miatt nem volt jelen. A megbeszélésen az LMP és a Jobbik képviselői vettek részt, az MSZP képviselői nem.

A szaktárca közleményében kiemelte: álláspontja szerint az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kellene végeznie.

A parlament április 14-én elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. A szavazást követően Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatáról.

Az MSZP két nappal később jelezte: országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amely felszámolna minden földügyekkel való visszaélést, illetve hatodjára is beterjesztették javaslatukat az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentéséről, és csak ezen javaslatok támogatása esetén hajlandóak tárgyalni a nemzeti földvagyonról szóló törvényről.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik