Belföld

TGM kiosztja Puzsért, no de amit Lázár kap

Tamás Gáspár Miklós (Tamás Gáspár Miklós)
Tamás Gáspár Miklós (Tamás Gáspár Miklós)

Tamás Gáspár Miklós válaszolt Puzsér Róbertnek, bírálja Orbánt és miniszterét, de megvédi Antall Józsefet.

A filozófus kissé csalódott Puzsérban, akit mindig független és eredeti szellemnek tartott, de a kritikus legutóbbi írása (Vö. „Túl a rettegésen”, Magyar Nemzet, április 16.) szerinte hemzsegett a tévedésektől. TGM a tények kedvéért alapos történeti áttekintést ad „urbánusok” és „népiek” konfliktusáról, jelzi, a „jobb- és baloldali antikapitalizmus nem keverhető össze”. Neki nagyon rossz a véleménye „Orbán Viktor alkotmányossági fölfogásáról, államfilozófiájáról és kormányzásáról…”, de a kormányfőt annak dacára jelentős történelmi szereplőnek tartja, „hogy tragikusan rossz irányba sodorta hazánkat”.

TGM szerint őrültnek kellene lennie, hogy ne lássa a Fidesz és a Jobbik közti különbséget, bár úgy látja, a miskolci polgármester és helyi klikkje semmivel se jobb, mint a Jobbik, akiknek a vezetőit nem ő nevezte a nyilasok utódainak, hanem Lázár János, aki – zárójeles megjegyzése szerint – „semmihez sem értő, kutyaütő rossz miniszter, ráadásul a népet gőgösen lenéző, arrogáns politikus.”

A filozófus nem híve a nagykoalíciónak. Az a véleménye, hogy az passzivitáshoz, mozdulatlansághoz, további hanyatláshoz vezetne. Esze ágában sincs ilyesmit javasolni, és egyáltalán nem ad tanácsot polgári pártoknak, nevetséges is volna, hiszen valamennyivel szemben áll. Szerinte a Jobbik cigányellenes és antiszemita, irredenta és sovén párt, de nem csak ennek köszönheti a sikerét, amely szerinte előbb-utóbb „elkényelmesedik, lefizetik, szétrohad”.

Baj van Puzsérral és azokkal, akik szerint mindenki egyforma, soha nem történik semmi, és soha semminek nincs jelentősége. “Azokkal, akiknek a szabadság utópia csupán, vagy rosszabb esetben: üres duma. Akik két és fél évezred óta – Thalész és a danolászó trák szolgáló története óta – azt hiszik, hogy az eszmények szamárságok” – írja a filozófus. TGM  utóiratként jegyzi meg, hogy egyetért Kónya Imrével, ő is visszautasítja az alantas sugalmazást, hogy Antall József az MSZMP-állam ágense lett volna. Bármi is választotta el őt a néhai kormányfőtőt, a nemtelen utólagos vádaskodás megdöbbenti. “Mint minden nemzet múltjában, a miénkben is sok a mocsok; de ne piszkoljuk be, ami nem az”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik