Belföld

Vona: Ceausescu tanítványa Orbán

A Jobbik elnöke Horthy Miklóst méltatta, közben 50 fő gyűlt össze este Károlyi Mihály szobránál, hogy a dermesztő hidegben megemlékezzenek a 83 évvel ezelőtt kikiáltott első magyar köztársaságról.


Fotó: kummer János

Nagykoalíció formálódott minden értelemben. A közönség soraiban ott voltak az LMP és az MSZP képviselői vagy prominensei, a Demokratikus Koalíció rajongói körét pedig Dániel Péter feketeöves szájkaratés képviselte. Még el sem kezdődött a rendezvény, amikor a Bugatti cipőben pompázó MSZP-s Munkás és Érdekképviseleti Tagozati alelnök, Török Zsolt mellől kitörve egy mosolygós férfiarc indult felvilágosító körútra a tömegben. A Munkások Újsága című lapot osztogatta. A fejlécen nagy betűkkel írva vagyon, hogy még maga Táncsics Mihály alapította az eddig számunkra szunnyadó periodikát. És az igazi atrakció csak ezután érkezett. Nem. Nem Novák Előd jött kukába dobni a koszorúkat, hanem Tamás Gáspár Miklós lépett Károlyi elé. Szerencsére azonban szónoklata néhány apró félmondattól (és körülménytől, mint a tüntetés célja) eltekintve gond nélkül megállta volna a helyét egy jobbikos megmozduláson is.

Nem kellenek technokrata gondnokok

TGM szerint nagyon nagy ember lehetett ez a Károlyi Mihály, ha ilyen sok idő után is ennyire gyűlölik. Ezt a logikai fonalat próbáltuk továbbgondolni, de aztán elborzadtunk, és inkább a cipőnket nézegettük zavartan. Még épp időben sikerült visszazökkennünk a valóságba egy ízes EU-szkeptikus szólamra. Az EU (és az IMF!) gondnokokat nevez ki a periféria országok élére (Róna Péter valószínűleg azóta is csuklik), mint például a kelet-európai Görögország. Nekünk pedig nem kellenek technokrata gondnokok! Az ugyanekkor Horthy Miklós bevonulására emlékező jobbikosokat megtévesztett honfitársainknak nevezet a filozófus. Károlyiról is ejtett azért pár szót, kiemelve, nem az első köztársasági elnökünk volt a hibás Trianonért, hanem az évszázados politika, amivel az utolsó pillanatban volt bátorsága szembenézni, ennek a derék, naív embernek. A kellemesen visszhangzó beszéd után egy Munkások Újságját szorongató néni kimérten jegyezte meg, hogy azért ezt az IMF-dolgot inkább nem kellett volna a filozófusnak belekevernie a gondolatviharba.


TGM
Fotó: Kummer János

Tamás Gáspár Miklóst Schiffer András, az LMP frakcióvezetője követte, aki pitiáner döntésnek nevezete a fény leoltását a Károlyi szobornál. Az ökobal politikus hozzátette, kizárólagos hősöket nemigen találunk a XX. századi magyar történelemben. Kicsit kommunistázott, és nagyon koncentrált a hidegben igencsak nehézkesen sikerülő helyes artikulációra. Közben egyre többen kezdték böngészni a szétosztott erősen baloldali havilapot.


Schiffer
Fotó: Kummer János

Károlyi Mihály Ádám György Miklós

Az egyre szorongatóbb hidegben a Magyar Nőszövetség elnöke, Alföldi Andrea vette át a mikrofont. Sötét Narancs kabátja talán csak nekünk tűnt üzenetnek. Igaz a határozott szavak és az ellentmondást nem tűrő hang kicsit visszább parancsolt minket a nagykabátba. A harcos amazon miután meginvitálta a szobrot a szövetség székházába, a feltámadó szélbe kiabálta, hogy szerinte az 1918 előtti Magyarország és a sötét középkor barbár világa között nincs sok különbség. “Napjaink mocskos szoborgyalázó férfi uralta politikája” pedig annak a szobrát igyekszik eltávolítani, akinek emléke mellett “félszegen ott ballag a magyar nők felszabadításáért érzett hála”. Itt azt gondoltuk, hogy a szervezők észreveszik, hogy eddigre 35 főre apadt közönség.


Alföldi
Fotó: Kummer János

Az LMP-s Scheiring Gábort mégis az emelvényre szólították. Ekkor a fogvacogástól már nehezen értelmeztük a szavait. Szerencsére felolvasta ugyanazt az idézetet, amit frakcióvezetője korábban majdnem fejből mondott. Közben egy, a Feneketlen tónál lévő jobbikos tüntetést kihagyó rövid hajú fiatalember hangosan szidalmazni kezdte a teljes nevén Károlyi Mihály Ádám György Miklós néven anyakönyvezett miniszterelnököt. De szerencsére itt véget ért a megemlékezés. És a villanyt sem oltotta le senki.

Ceausescu tanítványa Orbán

Mindeközben a város túlsó felén a kommunista román diktátorhoz hasonlította a magyar kormányfőt Vona Gábor. A Jobbik elnöke erről azon a budapesti megemlékezésen beszélt, melyet Horthy Miklós 1919- november 16-i bevonulása emlékére szerveztek. Fehér ló most nem volt az ünnepségen, Vona Gábor inkább szavaival idézte meg a XX. századi kormányzó szellemét.


Vona
Fotó: Berecz Valter

Vona szerint Magyarország jelenleg gyarmati helyzetben van – ezzel az Európai Unióra, az Egyesült Államokra, Izraelre, a bankokra és állítólagos cionista szervezetekre utalt. A pártelnök úgy véli, a kormány a többi közt nemzetközi gazdasági érdekeket szolgál ki, Orbán titkolt célja pedig az, hogy ha kell, az állampolgárokon átgázolva, de megszabaduljon az államadósságtól. Ceausescunak ugyanez volt a célja – zárta rövidre az esetleges találgatásokat a Jobbikos politikus.


Hallgatóság
Fotó: Berecz Valter

A hosszúra nyúlt beszédben kitért Horthy Miklós politikájára is. Az egyes történészek szerint hongyarapító, mások szerint népnyúzó kormányzó I. világháború utáni ténykedéseit Vona Gábor egyenesnek és tisztességesnek látja. Nem úgy, mint a mostani kormányét. Vona szerint Horthy idejében még az egészségügy is jobb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik