Ez év április 20-30. között helyszíni ellenőrzést végeznek, azon – általuk kijelölt – magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-biztonságért felelős helyettes államtitkára hétfőn az MTI-t.
Bognár Lajos, aki országos főállatorvos is, elmondta: az orosz szakemberek, magyar kollégáikkal közösen ma már üzemet ellenőriznek, naponta kettőt. Hozzátette: az orosz audit a magyar hatóság részvételével zajlik, és alapvetően a cégek működését vizsgálják az ellenőrök. A vizsgálandó cégek között szerepel például a Pick, a Kométa, a Master Good. Vagyis: nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek; sőt, tejipari vállalat is szerepel az ellenőrzési listán.
A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint a mostani helyszíni ellenőrzés a 2014 februárjában lezajlott magyarországi audithoz hasonlóan technikai jellegű. A mostani helyszíni ellenőrzés nem érinti az embargót. Az ellenőrzés célja, hogy amennyiben az orosz fél enyhít az Európai Unióra bevezetett embargón, az enyhítést követően a létesítmények azonnal szállíthassanak Oroszországba az engedélyezett termékkörökben.
Egy e hónap eleji moszkvai közlés szerint az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) egyeztette az illetékes magyar és görög hatóságokkal a hústermékek oroszországi exportjában érdekelt vállalatok ellenőrzésének részleteit. Az orosz szakhatóság azt követően számolt be erről, hogy Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője telefonon beszélt magyar, illetve görög kollégájával.
Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter még egy márciusi nyilatkozatában úgy fogalmazott: Oroszország keresi annak lehetőségét, hogy enyhítsen az élelmiszerembargón Görögország és Magyarország esetében.
Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre, köztük gyümölcsökre és halakra.