Belföld

Jön a kastélyprogram, a királyok panelprogramja

Kastély (kastély)
Kastély (kastély)

Ennyire messze jutottunk. Egy csomó kulturális örökségi helyszín újul meg.

A júniusban megnyíló uniós támogatásokra vár a Nemzeti Kastélyprogram elindulása; az előkészítési munkák már zajlanak, a projekt keretében 2020-ig tizenöt kulturális örökségi helyszín újul meg, írja a Napi Gazdaság hétfői száma.

Az előzetes egyeztetés a helyi szereplőkkel megtörtént, jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányok előkészítését végzik a Nemzeti Kastélyprogram első ütemének elindításához, amely nyolc helyszínt foglal magába. A kastélyprogram keretében 2014–2018 között összesen 35 kulturális örökségi projekt kidolgozását, fejlesztését és megvalósítását látja el egy kormányhatározat alapján a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ.

A lap úgy tudja, a pályázatok júniusban nyílnak, az első ütem 2016-ra, a második 2018-ra, a harmadik pedig 2020-ra valósul meg. A fejlesztésre összesen 43,8 milliárd forint bruttó becsült összköltséggel számolnak, ebből 33,8 milliárd forint az Európai Unió társfinanszírozásával nyújtott támogatás és 9,9 milliárd forint hazai költségvetési támogatás.

Egy műemlék vagy műemlékegyüttes turisztikai fejlesztésére fordított összeg a jelenlegi uniós szabályok alapján nem haladhatja meg az 1,5 milliárd forintot, mely problémát okozhat egyes nagyobb – harmadik ütemben felújítani tervezett – műemlékek esetében. A központ ezért a harmadik ütem konkrét tervével megvárja, milyen döntés születik az Európai Bizottságban a Lengyelország által benyújtott, az összeghatár felemelését szorgalmazó módosító javaslatról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik