Belföld

Tankönyvpiac: a gyerekek járnak rosszul

Bár idén már nincsen „szűkített tankönyvpiac", a tanárok mégsem választhatnak szabadon. A kísérleti tankönyveknek lejt a pálya.

Bár idén visszavonták a szűkített tankönyvlista elképzelését, ezután sem nagyon tudnak visszatérni az újraengedélyezett tananyagokhoz a pedagógusok, akik a korábban kivont – sokszor az újaknál jobb minőségű, kipróbált – tankönyveikből tanítanának – számol be az Index.

A portál emlékeztet, maga a tankönyvpiacért felelős miniszteri biztos jelentette ki, hogy jövőre már a teljes tankönyvpiac 90 százaléka lesz a tervek szerint állami kézben, szemben a jelenlegi 68 százalékkal.

A szűkülő lehetőségeket két okra lehet visszavezetni. Egyrészt a korábbi listán szereplő könyvek számát 4000-ről 3200-ra csökkentették, és több olyan tantárgy és évfolyam van, ahol ezentúl is csak két-három kötet közül lehet majd választani, másrészt olyan anyagi határokat jelöltek ki, hogy azokon belül a tanárok csak egyféle döntést hozhatnak.

„Ma tudtuk meg, hogy az 1. és 2. osztálynak csak 3000 forintért rendelhetünk. Megnézve a tankönyvlistát, ekkora összegből CSAK a kísérleti könyvcsomag jön ki, ami 2900 Ft. Ezek szerint más tankönyvet nem is rendelhetünk!” – írta meg a portálnak egyik olvasója.

A KLIK-es iskolák számára az állam határozza meg, hogy mennyiből rendelhetnek: felsőbb évfolyamokon ez az összeg 12 000 forint, a kicsiknél 3000. A minisztérium szerint mivel a kicsik az ingyenes tartós könyveket kapják, számukra alig kell plusz könyveket rendelni. Egy pedagógus viszont felhívja a figyelmet: az alsósok legtöbbször foglalkoztató füzeteket használnak, ezeket nem lehet továbbadni, csak az olvasókönyvet. Az iskolák a tankönyvkeret kiegészítésére kérhetnek pluszpénzt a szülőktől vagy az intézmény alapítványától, erre azonban valószínűleg nem fog sor kerülni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik