Belföld

Időben alapozd meg gyermeked jövőjét!

Talán sohasem volt még ennyire aktuális az öngondoskodás, mint manapság. Szülőként pedig még inkább elengedhetetlen, hogy hosszútávon gondolkodjunk gyermekünk jövőjét illetően. Hogy erre mi a megoldás? Máris mutatjuk!

Az elmúlt évek gazdasági eseményei bebizonyították, hogy tudatosan kell alakítanunk jövőnket, hogy a váratlan helyzetekből adódó bizonytalanságokat minél jobban csökkenthessük. Felelősségteljes szülőként pedig mindenképpen gondolnunk kell gyermekünk jövőjére is. Éppen ezért minél előbb érdemes olyan időtálló befektetést keresni, amely később nagy segítség lehet.

Amit pedig nem lehet elég korán elkezdeni, az az előtakarékosság. Egyáltalán nem kell előre pontosan meghatározni, hogy évek múlva milyen célt fog szolgálni a havi akár néhány ezer forintos megtakarításunk, hiszen lakásvásárlásra, meglévő ingatlan cseréjére, vagy éppen felújításra is fel lehet használni a későbbiekben az így felhalmozott összeget. A pénz így nem a dunsztosüvegben gyűlik és ráadásul még gyermekünk jövőjéről is gondoskodhatunk.


Fotó: MTI / Marjai János

Jó-jó, de miből? Hiszen egyre kevesebben tudunk spórolni, mert egyre kevesebb a pénz. Mindennek alapja azonban a családi büdzsé újratervezése: biztosan találunk olyan kiadást, amit egy picit (!) meg lehet húzni. Néhány száz forintot lecsippentünk pár dologból és már meg is van. Hiszen a tervezett kiadásink között kell, hogy szerepeljen a megtakarítás is. Ha pedig körültekintően bánunk a pénzünkkel, és igyekszünk rendszeresen félretenni, akkor lassan, de biztosan gyarapodni fog.

Az egyik legnépszerűbb megtakarítási forma manapság a lakástakarék, amely a rendszeresen elhelyezett havi betétek mellett, vissza nem térítendő 30 százalékos, évi maximum 72 ezer forintos állami támogatással, betéti kamattal, valamint az állami támogatásra járó kamattal bővül. Ráadásul erre nem vonatkozik a kamatadó. Egy családon belül pedig több szerződés is köthető, így az igénybe vehető összeg és a kapott állami támogatás is megtöbbszörözhető.

Ezekkel a kedvezményekkel pedig mindenképpen érdemes megalapoznunk az egész család jövőjét!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik