Belföld

Akár még sikeres is lehet a Jobbik néppárti fordulata

kulcsár gergely (kulcsár gergely, )
kulcsár gergely (kulcsár gergely, )

Vona Gábor nem lehetett biztos abban, hogy a szélsőségesek nem fordulnak ellene, de az eredmények őt igazolhatják. Horn Gyulának is sikerült levetnie a pufajkát.

„Aki rasszista, az keressen magának másik pártot” – ezt jelentette be hétfőn Vona Gábor, aki a Jobbikban néppárti fordulatot hirdetett meg. Bár a párt táborából folyamatosan érkeznek a cigányellenes és zsidóellenes gyűlölködésről szóló hírek, akár még működhet is az átpozicionálás „nemzeti radikális” pártból „polgári néppárttá” – írja a 444.

A rendszerváltás óta ugyanis sokan gond nélkül végrehajtottak már hasonló pálfordulást. Horn Gyula például közvetlenül az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után lépett be a Belügyminisztérium Rendőri Karhatalmi Ezredébe, az 1990-es években viszont már ő készítette elő, hogy Magyarország belépjen a NATO-ba. Medgyessy Péter a Kádár-rendszer hírszerzőjéből nyugati bankok vezetője lehetett, kormányzása idején hazánk belépett az EU-ba. Orbán Viktor a Liberális Internacionálé alelnöke volt 1992-től 2000-ig, tavaly pedig már illiberális modellt hirdetett – az ő ideológiai fordulatához rendszerváltásra sem volt szükség.

De pártok esetében is megfigyelhetőek óriási fordulatok: az SZDSZ antikommunista pártból lett az MSZMP utódjának hű koalíciós társa, igaz, ezzel el is bukták támogatottságuk nagy részét. A nemzeti-plebejus MDF-et pedig Dávid Ibolya piacpárti-liberális párttá akarta formálni, de erre már senki nem volt vevő. A liberális, világi, piacpárti Fideszből viszont sikeresen csináltak rövid idő alatt keresztény-etatista pártot. A teljes ideológiai átalakítás tehát működhet, nem várják el a választók egy teljes életút hitelességét.

Vona az utóbbi években sikerrel tolta háttérbe a durva szélsőségeket, de nem lehetett biztos abban, hogy az egykori gárdisták és meggyőződéses nyilasok nem fordulnak ellene. A pártot addig tudja középre terelni, amíg ez sikert eredményez, a tapolcai győzelem most őt igazolhatja és megerősítheti pozícióját – állapítja meg a cikk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik