Belföld

Amikor tettlegességig fajul a médiakritika: a legemlékezetesebb újságíróverések

Kökény (kökény)
Kökény (kökény)

„Majd mi megtanítunk újságot írni, te szemét!” A Borsa Miklóssal történt eset kapcsán összeszedtük, mikor, kik és hogyan akartak és vertek meg újságírókat Magyarországon.

Bár az újságírók nem különösebben népszerűek Magyarországon, viszonylag ritkán fordul elő, hogy tettlegességig fajuló olvasói kritika érje utol őket. Néha azonban megtörténik, mint például a hétvégén a köztévé hírolvasójával, Borsa Miklóssal, akit a Hír24 információi szerint szombat este, Balatonfüreden ütött meg egy ismeretlen, „most hazudj!” felkiáltással.

De nem Borsa volt az első (és valószínűleg nem is az utolsó) újságíró, akit fizikai inzultus ért.

Pilhál Györgyöt, a Magyar Nemzet bevallottan jobboldali kötődésű publicistáját még 2005 karácsonyán verte össze két ismeretlen, miután egy baráti iszogatásról hazafelé tartott. „Te piszok, te szemét! Most végre megtanulod, hogyan kell újságot írni” – üvöltötték az ismeretlenek, miközben a földön fekvő, akkor 55 éves férfit rugdosták.

Egy Újpest – Fehérvár meccsen a rendőrök bántalmaztak két riportert 2006 júniusában. A Puskás stadion mellett szurkolók verekedtek össze rohamrendőrökkel. A harc elfajult, az egyenruhások keményen léptek fel a huligánokkal szemben. Ezt összecsapást próbálta megörökíteni a Magyar Nemzet fotósa, egy rohamrendőr azonban elzavarta volna. Ő közölte: csak a munkáját végzi, mire kapott egyet a bordái közé a gumibottal. A Blikknek dolgozó fotós sietett a kolléga segítségére, őt gázspary-vel lefújták. A rendőrség belső vizsgálattal rendezte le az ügyet.  

A nemzetközi sajtó is tele volt 2007 nyarán az újságíró és dokumentumfilm-rendező, Kármán Irén elleni támadással. Kármán olajügyekben kutakodott, 2006-ban jelent meg „Szemben a maffiával” című könyve. Az újságírónőt július 22. éjjelén, máig ismeretlen tettesek egy autóba tuszkolták, összeverték, majd megkötözve a Duna parton sorsára hagyták. Miután egy horgász rátalált, Kármánt életveszélyes belső sérülésekkel szállították kórházba. Egy ideig mégis azzal vádolták, hogy maga rendezte meg a támadást, a rendőrségi nyomozás azonban később kiderítette, hogy nem történhetett így. Kármán Irén az ügy kapcsán beszélt arról, hogy korábban kapcsolatban volt a rendszerváltás elleni olajügyek egyik kulcsemberével, a gyilkosságokkal és merényletekkel vádolt, jelenleg előzetes letartóztatásban ülő Portik Tamással.


Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Ugyanabban az évben, decemberben a saját háza garázsában verték össze a politikailag kacskaringós pályát bejáró Csintalan Sándort. A rendszerváltás előtt az MSZMP-ben politizáló, majd később az utódpárt, MSZP országos elnökségének tagjaként dolgozó, még később a Fidesz közeli HírTV-ben betelefonálós műsorokat vezető Csintalanra vascsövekkel támadtak az őt „zsidóbérencnek” nevező, álarcos elkövetők. Valamivel később, egy magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek (MNyNFH) nevező szervezet vállalta magára a támadást. Az elkövetőket, két nőt és két férfit, 2009-ben elfogta a rendőrség, a bíróság pedig több bűncselekmény mellett ezért is elítélte őket.

A bulvárújságírás is tud legalább annyira veszélyes lenni, mint a politikai, meg a bűnügyi. 2012 februárjában egy realityszereplő, Márki Zsuzsa (alias VV Zsuzsa) nem bírta elviselni a rá nehezedő médianyomást, ezért ököllel és telefonnal ütlegelte, majd megrugdosta a Blikk újságíróját, Somogyi Nórát. A támadó, akit kizártak a Való Világ negyedik szériájából, egy sztori ígéretével csalta lépre Somogyit: egy bevásárló központban beszélt meg vele találkozót. Valójában elégtételt akart, amiért Somogyi azt írta egy róla szóló cikk címében, hogy a testéből él. Bár korábban maga Zsuzsi beszélt arról, hogy sztriptíz és vibrátoros showkon szokott fellépni, úgy vélte, hogy ettől még nem kurva. A VIII. kerületi rendőrkapitányság súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást.

Az Index két újságírójába, Plankó Gergőbe, és Szász Barnába szélsőjobboldali ellentüntetők kötöttek bele a Milla 2012. október 23.-án tartott demonstrációján. A kollégáik ugyan kérték a két tüntetést elválasztó sorfalban álló rohamrendőröket, hogy tegyenek valamit, de őket nem igazán érdekelte a téma. Akkor sem avatkoztak közbe, amikor az egyik szélsőjobbos, fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra. A sértett feljelentést tett az ismeretlen elkövető ellen, egyben panaszt nyújtott be rendőri intézkedés elmulasztása miatt. A bántalmazó felfüggesztett börtönt kapott, a másik ügy viszont a legfelsőbb bíróságig jutott. A Kúria végül nem azért marasztalta el a rendőrséget, mert nem tették a kötelességüket, hanem azért, mert gyűjtöttek be kellő számú bizonyítékot az eset tisztességes, utólagos kivizsgálásához.

A 444-nek dolgozó Ács Daninak a testi épsége nem, csak a telefonja sérült, amikor kormánypárti demonstrálókat próbált meginterjúvolni a Kossuth térnél 2014 februárjában. Az akkor beharangozott paksi bővítés ellen szerveztek demonstrációt civilek, ellenük vonult az utcára néhány kormánypárti nyugdíjas. Egy idős úr, akit talán a Parlament mellől felhangzó „nem hagyjuk” skandálás hozott ki a sodrából, talán az, hogy a társa „vörös fasisztákat” emlegetett, kétszer egymás után verte ki a tudósító kezéből a telefont, amivel Ács a felvételt készítette. Nem tudni, hogy a rongálás miatt a riporter végül tett-e feljelentést.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

Idős kormánypárti támadta meg az idei, március 15.-i megemlékezésen a Népszava tudósítóját, volt kollégánkat, Kökényesi Gábort is. Amikor az ősz férfi neki esett, a riporter feltette a kezeit, miután a földre került, egy rendőr leszedte róla a megvadult nyugdíjast. Kökényesi nem tett feljelentést, az esetről azt írta Facebook oldalán, hogy sajnálja a támadóját és jó egészséget kíván neki. „A sajtószabadság napján a betonba verték a sajtószabadságot. Aki megtámad egy munkáját végző újságírót az a demokráciát támadja meg” – írta, mi pedig teljesen egyetértünk vele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik