Belföld

Felemás Kúria-döntés a megvert újságíró ügyében

Mulasztott a rendőrség, amikor nem szerezte be teljes körűen a bizonyítékokat az Index összevert videósa ügyében. A bíróság azt nem vizsgálta, hibázott-e a rendőrség, amikor nem oszlatta fel a be nem jelentett szélsőjobbos tüntetést.

2012. október 23-án a Milla Egyesület tüntetett a budapesti Ferenciek terén, ahol szélsőjobbos ellentüntetők kötöttek bele az Index két munkatársába, Plankó Gergelybe és Szász Barnába. Erre a két tüntetést elválasztó rendőrsorfal mögött álló kollégáik is felfigyeltek, kérték a készenléti rendőröket, intézkedjenek. Ők semmit sem tettek az indexesek védelmében. Az egyik szélsőjobbos tüntető fémlánccal körültekert ököllel arcon ütötte Szász Barnát, akinek eltörött az orra. A rendőrök ekkor sem avatkoztak közbe. (A Szász Barna által készített felvételt itt lehet megnézni.)

A sértett feljelentést tett az ismeretlen elkövető ellen, egyben panaszt nyújtott be rendőri intézkedés elmulasztása miatt – idézte fel a történteket a Magyar Helsinki Bizottság, amely Szász Barnát képviselte a panaszeljárásban. A rendőrség első és másodfokon elutasította a panaszt. A rendőrség perdöntőnek csak a saját „esetleges kötelezettségszegésükről nyilatkozó rendőrök vallomását fogadta el”, miközben számos vallomás, fénykép- és videofelvétel mondott annak ellent. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tavaly decemberben megsemmisítette a másodfokon eljáró országos rendőrfőkapitány Szász Barna panaszát elutasító határozatát, új eljárásra kötelezte, de a rendőrség első számú vezetője nem nyugodott ebbe bele, felülvizsgálati eljárást kezdeményezett a Kúrián.

A legfelsőbb bírói fórum szerdán felemás ítéletet hozott. Egyrészt, részben helybenhagyta a korábbi bírósági döntést, és a panaszeljárás újbóli lefolytatására kötelezte a főkapitányt, mert az intézkedés elmaradásának körülményeiről elmulasztott beszerezni bizonyítékokat és egyoldalúan fogadta el a rendőri állításokat. Másrészt a Kúria nem kötelezte a rendőri vezetést arra, vizsgálja meg az oszlatás elmaradásának indokait. A bírói tanács szerint az eredeti írásbeli panaszban nem volt benne arra vonatkozó kifejezett kérelem. A Magyar Helsinki Bizottság megbízásából a panaszost képviselő Fazekas Tamás ügyvéd szerint ez túl megszorító értelmezése a rendőri eljárással szembeni panaszjognak.

Már az eredeti panaszban is az olvasható, hogy Szász Barna sérelmezi, a rendőrök nem védték meg, nem siettek a segítségére, nem intézkedtek. A panaszeljárás során pedig világossá tette – a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság is így értelmezte –, hogy ez alatt a rendőrségi törvény által előírt oszlatás elmaradását is értette. „Ha a rendőrség és bíróságok ragaszkodnának ahhoz, hogy a pontos rendőrszakmai kifejezésekkel lehet csak panaszt megfogalmazni, akkor kiüresedne, formálissá válna a panaszjog. Megvárjuk az ítélet írásos indoklását, aztán döntjük el, a strasbourgi Emberi Jogok Európai bíróságához fordulunk-e” – mondta Fazekas Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik