Belföld

Hatmilliárd forintból fényezte magát a Paksi Atomerőmű

paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)
paksi atomerőmű (atomerőmű, paks)

Óriásplakátokra, filmekre, sportra szálltak az állami cég százmilliói, de még a Századvégnek is jutott.

A Vastagbőr blog szerzőjének adatigénylése nyomán tette közzé az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a 2013 november és 2014 december közti hirdetési, támogatási és reklámköltségeit. A közzétett dokumentumból kiderül: az említett időszakban 6 milliárd forint ment el ilyen célra, ebből a legtöbbet a Magyar Nemzeti Filmalap kapta „filmalkotások támogatás” címén – 2013-ban 2 milliárd 300 milliót, 2014-ben pedig újabb egymilliárdot.

Bőven jutott sportra is: az MVM-Paks focicsapat 228 milliót, az Atomerőmű Sportegyesület 260 millió forintot kapott. Csaknem 400 millió forint ment el az atomerőmű reklámozására, ebben a helyi sajtóban, sporteseményeken, országos szinten való megjelenés is benne van.

Komoly támogatást, félmilliárd forintot kapott a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. Ez a paksi, kalocsai és szekszárdi kistérségben folytat széles körű támogatási tevékenységet, pályázatokat ír ki. 140 millió pedig a Társadalmi Ellenőrző és Információs és Területfejlesztési Társulásnak ment, mely az erőmű körüli településekkel tart kapcsolatot. Az önkormányzatok közvetlenül is kaptak pénzt, több mint 260 millió forint értékben.

Több egyetemet és kutatóközpontot is tízmilliókkal támogatott az atomerőmű, nem csak az atomenergiával összefüggésben: a kormányközeli Századvég Politikai Iskola Alapítványnak 15 millió forint jutott „a magyar politika professzionalizálódása elősegítésére” megjegyzéssel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik