Belföld

Elfogyott a Fidesz kétharmada

Kesz-Zoltan(8818f2ae-de31-470e-8c68-7fb3b71f670d)(210x140).jpg (kész zoltán)
Kesz-Zoltan(8818f2ae-de31-470e-8c68-7fb3b71f670d)(210x140).jpg (kész zoltán)

Kész Zoltán, a baloldali ellenzéki pártok által támogatott jelölt nyerte a veszprémi időközi választást, ezzel elfogyott a Fidesz kétharmados többsége az Országgyűlésben.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a szavazatok gyakorlatilag teljes feldolgozottságánál Kész Zoltánnak 42,66, a fideszes Némedi Lajosnak 33,64 százaléka van. 

Az ellenzéki jelölt az első összesítésektől fogva jelentős, mintegy 10-11 százalékos különbséggel vezetett.

22:18 A Fidesz gratulált Kész Zoltánnak

“A Fidesz gratulál Kész Zoltán független jelöltnek a veszprémi választáson elért győzelméhez. Köszönetet mondunk azoknak, akik munkájukkal segítették helyi kampányunkat. Külön köszönjük mindenkinek, aki Veszprémben és a környező településeken részt vett a mai választáson és szavazatával támogatta Némedi Lajos alpolgármestert” – mindössze ennyit reagált a kormánypárt az eredményre.

21:55 A vesztes fideszes jelölt folytatja a munkát

A választás eredményét tudomásul kell venni, a munkát pedig folytatni kell – jelentette ki a veszprémi időközi választáson Fidesz-KDNP-s színekben indult jelölt vasárnap este Veszprémben. Némedi Lajos kifejtette: a választók döntését tiszteletben kell tartani, a választás eredményét az elkövetkező hetekben ki kell értékelni, le kell vonni a szükséges konzekvenciákat, és természetesen folytatni kell a munkát.

21:51 A DK reakciója is befutott

“A DK úgy látja, hogy immár tendencia: a választók megvonják a bizalmat Orbán Viktortól és korrupt kormányától. A Fideszen már az utolsó napok rágalmazó szórólapjai és a velük szövetséges LMP sem tudott segíteni. A Demokratikus Koalíció úgy látja, hogy Veszprém üzent a hatalomnak: az ország változást igényel. Ehhez 2016-ban előrehozott választásra van szükség” – közölte Gyurcsány Ferenc pártja.

21:44 Kiürült a Fidesz kampányhelyszíne

Az mno.hu tudósítója szerint teljes apátia uralta a Fidesz kampányváróját. A szavazatok 15-20 százalékos feldolgozottságánál még reménykedtek az aktivisták és a koordinátorok, de az idő előrehaladtával egyre sötétebb lett a kedve mindenkinek. Egyesek széttárták a karjukat, mások egymásnak mondogatták, hogy ők előre megmondták, hogy ez lesz. 21 óra előtt néhány perccel az aktivistákon és a kampánystábon kívül mindenkit kitessékeltek a teremből.

21:41 Navracsics: Új stratégia kell

“A választóknak igaza van”mondta Navracsics Tibor a Hír Tv-nek, hozzátéve, hogy a Fideszben nem gondolták, hogy megfordul az eredmény, és elveszíthetik a választást. Mint mondta, arra számítottak, hogy alacsonyabb lesz a szavazati különbség, de nyernek.A következő napokban meg fogják vizsgálni az eredményt, de mint mondta, új stratégiát kell alkalmazni.

21:29 Az MSZP új társadalmi együttműködésről beszél

Új társadalmi együttműködés példája volt a veszprémi választás – jelentette ki az MSZP elnöke vasárnap késő este, arra utalva, hogy a baloldali pártok által támogatott független jelölt, Kész Zoltán nyerte a voksolást. Tóbiás József a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét értékelve azt mondta, bebizonyosodott, hogy az MSZP kész és képes együttműködni a helyi civil társadalommal – írja a távirati iroda.

Tóbiás szerint ez a győzelem az MSZP támogatása nélkül nem lett volna lehetséges. “A magukba zárkózó pártok” vereségre vannak ítélve, így járt a Fidesz ezen a választáson

21:27 A gyakorlatilag hivatalosnak tekinthető végeredmény az MTI tolmácsolásában

A Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán olvasható adatok szerint Kész Zoltán a szavazatok 42,66 százalékát szerezte meg.

Némedi Lajosra, a Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 33,64 százaléka, Varga-Damm Andreára, a Jobbik jelöltjére 14,14 százaléka szavazott, Gerstmár Ferencet, az LMP jelöltjét 4,57 százalék támogatta. 

Bősze Ferenc (független) jelölt az érvényes szavazatok 2,75 százalékát szerezte meg, Horváth Lajos (független) a 0,68 százalékát, Kásler Árpád (A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt) a 0,4 százalékát, Szentpáli Kolos (Magyar Munkáspárt) 0,38 százalékát, Karancsi Tibor (független) 0,34 százalékát, Papp András Pál (független) a 0,22 százalékát, Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) 0,14 százalékát, míg Varga Péter Miklósné (Aquila Párt) a 0,08 százalékát.


Fotó: MTI 

21:21: A Párbeszéd Magyarországért kicsire nem ad: előrehozott választások kiírását követeli

A PM nem áll meg a veszprémi győzelemnél. Lássuk csak, mit mondanak! “A veszprémi választók az ország nagy többségét képviselve mondtak nemet a Fidesz hazug, korrupt és igazságtalan rendszerére. Ezt az akaratot semmi sem tudta megállítani: sem a kormányzati ígérgetések, sem Kubatov-listák, sem a kamu ellenzéki jelöltek, sem a kormányzati propaganda. Az elmúlt időszak időközi választásai világossá tették, hogy a Fidesz a választók megtévesztésével szerezte meg a hatalmat és ma már az ország nagy többsége szabadulni akar Orbán Viktortól. A Fidesz elveszítette minden erkölcsi alapját az ország vezetésére, ezért a PM előrehozott választások kiírását követeli.”

21:14 Most pedig jöjjön egy egészen sajátos reakció

 

21:09 Kész: a veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt

A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben – jelentette ki az időközi választás győztese, Kész Zoltán (független) vasárnapi veszprémi sajtótájékoztatóján az MTI jelenteése szerint.

A választáson a több baloldali párt és civil szervezet által támogatott jelölt úgy fogalmazott, hogy Veszprém eddig a királynék városaként volt ismert, mostantól “a józan ész városa”. “Érzem a felelősséget, a hatalom igazi kritikusa leszek” – fogalmazott Kész Zoltán.

20:49 Abaújszántón is választottak

Ez a település nem veszprémi 1-es körzethez tartozik. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárosban időközi polgármester-választást tartottak, mert az előző városvezető lemondott. A szavazást itt a független Sáfián Ádám nyerte.

20:43 Az MSZP-nek fontos mondandója lesz!

Ezért ők nem közleményben kommentálják az eredményt, hanem 21 órakor sajtótájékoztatót tart Tóbiás József pártelnök.

20:41 A feltűnően gyorsan érkező ellenzéki pártreagálások sorában a Jobbik a következő

Bár ők nem Kész Zoltánt támogatták, de azt írták, hogy “ma nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaira. A Jobbik, mint Magyarország második legerősebb pártja folytatja a kormányzati felkészülést.”

20:39 Felébredt az MTI

És 20:32-kor ki is adta az első hírt, hogy Kész Zoltán nyerte a mandátumot.

20:38 A liberálisok már a Fidesz többségének lebontását vizionálják

“A mai nappal egyértelmű bizonyítást nyert, hogy a demokratikus ellenzéki erők – legyenek azok pártok vagy civil szervezetek – összefogása sikert hozhat a Fidesszel szemben. A ma megkezdett úton tovább kell menni: a kétharmad lebontása után a Fidesz többségének a lebontása a következő cél Veszprém után Tapolcán, majd sorra a többi településen” – így reagált a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Párt.

20:33 Itt az első pártreagálás – az Együtt szerint az igazság győzött

“Kész Zoltán mai győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra. Mert szemben a Fidesz által sugalltakkal, a politika nem a fizetett aktivisták háborújáról, a közpénzen és lopott pénzen terjesztett becstelenségekről és a választók ipari méretű megtévesztéséről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet nyugalomban, gyarapodásban és békében élni” – írta az ellenzéki párt, felszólítva a Fideszt, hogy ne tegyen kísérletet a választói akarat megváltoztatására.

20:27 Eseménydús nap volt!

Összezördült Schiffer és Kész, a Jobbik csalást emlegetett, a választók többsége pedig otthon maradt. De még nincs vége, a jelöltek és a pártok reakcióival is hamarosan jelentkezünk.

20:25 Maradni látszik a 10 százalékos különbség

Ez pedig azt jelenti, hogy még csak szoros sem volt a választás, Kész simán elhozta Veszprémet.

20:21 Alacsony volt a részvétel

A választási iroda adatai szerint 45,12 százalékos volt a részvétel az időközi választáson.

20:17 Kész megnyerte a választást

80 százalék körül jár a feldolgozottság, gyakorlatilag kijelenthető, hogy Kész Zoltán megnyerte a veszprémi időközi választást.

20:14 Már közel 73 százalékos a feldolgozottság

A további sorrend: Gerstmár Ferenc (LMP) 4,62, Bősze Ferenc (független) 2,69 százalék. A többi jelölt egyelőre 1 százalék alatt szerepel.

20:12 A Jobbik a harmadik

Varga-Damm Andrea jobbikos jelölt közel 14 százalékkal áll a harmadik helyen.

20:09 Továbbra is 10 százalék Kész előnye

Kezd beállni a 43:33-as eredmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik