Belföld

Quaestor: “Csaló bankárok, brókerek, PSZÁF-osok”

Quaestor-tuntetes(30752944-99e3-4d72-80fa-4501f9f6ff3a)(960x640).jpg (quaestor, )
Quaestor-tuntetes(30752944-99e3-4d72-80fa-4501f9f6ff3a)(960x640).jpg (quaestor, )

Utcára vonultak a Quaestor-károsultak: az első szombati tüntetés már el is kezdődött, délután 3-kor, a brókerház Báthory utcai irodája előtt. A helyszínről jelentkezünk!

A Quaestor-ügy károsultjai szerveztek pártok részvétele nélküli közös civil demonstrációt szombatra. A tüntetés célja az előzetes meghirdetés szerint az volt, hogy felhívják a kormányzat és társadalom figyelmét a károsultak súlyos problémájára és követeléseire. A Quaestor-károsultak Facebok-oldalán található fotók és helyszíni fotósunk képei alapján is az látszik, hogy jókora tömeg verődött össze, teljes kártalanítást követeltek.

Fotó: Berecz Valter, Hír24

A tüntetők várták a kormány azonnali és egyértelmű állásfoglalását a teljes kártalanítás módjáról és időpontjáról. A megmozdulás szervezői szerint a Quaestor-csoport több tízezer család életét tette tönkre a Magyar Nemzeti Bank és a kormány aktív asszisztálása mellett.

Kálmán-Pikó István, a károsultak egyikeként felszólalva azt mondta, a kárt a pénzügyi felügyeleti szerv, vagyis az MNB okozta azzal, hogy elmulasztotta a brókercégek valódi vizsgálatát. Nem a kormány által bejelentett módon, a Beva útján követelnek kártérítést, hanem közigazgatási jogkörben okozott kár miatt. “Ebben pedig nincs 30 millió forintos limit” – fogalmazott.

A több mint két órán át tartó demonstráción több felszólaló is hangsúlyozta, hogy kártalanítási igényüket nem a befektetési kockázatra, hanem a befektetési csalásra alapozzák. Himmer Éva, a szervezők egyike a demonstráció végén követeléseik között említett egy olyan független, külföldi szakértőkből álló vizsgálatot, amely a kormány, a jegybank és az ügyészség felelősségét is kivizsgálja a Quaestor-ügyben.

Fotó: Berecz Valter, Hír24

A demonstrálók a Quaestor-csoport teljes vagyonának zárolását is követelték, a tulajdonosok és családtagjaik vagyonával együtt, beleértve külföldi bankszámláikat is. Arra is várják a válaszokat, hogy milyen pénzforgalmat bonyolított le a cég a csőd bejelentése és Tarsoly Csaba letartóztatása között, továbbá ki és mikor utasította a brókercégeket állampapírok helyett pénzátutalásra.

QuaestOrbán

A demonstrálók a tervek szerint délután ötkor csatlakoznának a másik tüntetéshez, amit az ellenzéki pártok közösen szerveztek, a Jobbik kivételével. Az esemény kezdeményezői: MSZP, Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért, Liberálisok, Munkát,Kenyeret,Tisztességes Béreket egyesület, Közmunkás Szakszervezet, SZOLIDARITÁS, Societas. Céljuk szintén az, hogy a civilekhez hasonlóan kiálljanak a Quaestor-károsultak mellett.

A QuaestOrbán névre keresztelt esti tüntetés szlogenje: Fizessen a Fidesz! Facebook-oldalukra pedig ezt írták ki többek között: “Orbán Viktor két részre osztotta Magyarországot. Az ország kisebb része: az árulók – az Orbán-kormány és kegyeltjei. Sok millióan vannak velük szemben: ők az elárultak. Az egyik oldalon Orbán és kasztja, a másik oldalon a megkárosított magyar társadalom.”  Ha bővebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik