Belföld

Őket “árulta el” Orbán Viktor

"Nem a boltokat, a kormányt kell bezárni" - a "QuaestOrbán károsultjaiért" tüntetett szombat délután a Batthyány örökmécsesnél több párt és szervezet.

“Orbán Viktor két részre osztotta Magyarországot. Az ország kisebb része: az árulók – az Orbán-kormány és kegyeltjei. Sok millióan vannak velük szemben: ők az elárultak. Az egyik oldalon Orbán és kasztja, a másik oldalon a megkárosított magyar társadalom” – írták.

Akár polgári engedetlenség

A demonstrációt szombaton 17 órára hirdették meg, ám a kezdés körülbelül 15 órát csúszott, mivel a szervezők megvárták a korábbi, a Quaestor-károsultak politikamentes tüntetésének végét. Többen át is mentek a  Batthyány örökmécseshez. Itt hasonlóan a korábbi demonstrációhoz teljes kártérítést és a csalások kivizsgálását szorgalmazták. Pad Ferenc, az MSZP-DK közös tapolcai képviselőjelöltje úgy fogalmazott: ma már kormányzati szinten van a csalás Magyarországon, és nem a boltokat, hanem a kormányt kellene bezárni.


Berecz Valter

Lukács Zoltán MSZP-alelnök azt javasolta  ajelenlévőknek, hogy keressék fel területi fideszes, KDNP-s képviselőjüket, és kérjék rajtuk számon a történteket. A Quaestor-ügyet fideszes piramisjátéknak nevezte, ami több tízezer embert temetett maga alá.A károsultak kijelentették: akár polgári engedetlenségre is hajlandók.

“Elárult emberek”

A megmozdulás szervezői között találjuk az MSZP-t, a Demokratikus Koalíciót, a PM-et, a Liberálisokat, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket egyesületet, a Közmunkás Szakszervezetet, a Szolidaritást és a Societast. A tüntetésre hívó Facebook-oldalon hosszasan sorolták, miket vett el a jelenlegi kormány a magyar emberektől, majd megjegyezték: “A miniszterelnök sorozatosan megszegte esküjét. Orbán Viktor erkölcsileg méltatlanná vált a posztjára!” A demonstráció célja volt támogatást nyújtani “a megalázott, a kisemmizett és elárult embereknek”.

A Fidesz szerint “a baloldal kampányakciót és olcsó politikai cirkuszt csinál több tízezer ember személyes tragédiájából és veszteségéből. A baloldal ugyanúgy becsapja és megtéveszti a brókerbotrányok áldozatait, ahogy azt a csaló brókerek tették. … A mai demonstráció élén ugyanazok állnak, akik kormányzásuk alatt brókercsalásokat segítő törvényeket hoztak, kormányzati pozíciókba ültettek és 17 milliárd forint közpénzzel tömtek ki brókereket” – áll a kormánypárt közleményében.

“Ha a baloldalon múlik, ma az áldozatok kártalanítása sem történhetne meg, mert a baloldal képviselői közül tizenketten nem támogatták azt a törvényt, amely lehetővé teszi a brókerek, bűntársaik és az összes kapcsolt vállalkozásuk vagyonának zárolását akár visszamenőleg is.”

Brecz Valter

Délután 3-kor a Quaestor-ügy károsultjai szerveztek pártok részvétele nélküli közös civil demonstrációt a brókerház Báthory utcai irodája előtt. A tüntetés célja az előzetes meghirdetés szerint az volt, hogy felhívják a kormányzat és társadalom figyelmét a károsultak súlyos problémájára és követeléseire. A részletekről ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik