Belföld

Titkosítva lehet Habony kisbusza

Az állami szervek tagadják, hogy közük lenne ahhoz a Volkswagenhez, amivel a miniszterelnöki tanácsadó szabályt sértett, de a törvény azt is megengedi, hogy hazudjanak erről.

Törvényesen hághat át minden szabályt Habony Árpád, ha fedett rendszámot használhat Vokswagen kisbuszán – írja az Index. A TEK ugyan tagadta, hogy a jármű az ő tulajdonuk, de akár hazudhatnak is.

Habony Árpád Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal kocsikázott együtt március 29-én a NAE-045 rendszámú Multivannal. Elhaladtak a Fő utcában is, ahol egy nagyobb csoportnyi újságíró a Quaestor-vezér előzetes letartóztatását várta. A sajtósok szeme láttára több szabályt is áthágtak.

Csakhogy ezt meg is tehetik. Az Index csütörtökön arról számolt be, hogy a NAE-045-ös rendszám nem is szerepel a nyilvántartásban, a TEK és az állami járműveket üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság is tagadta, hogy flottájukba tartozna a kisbusz. Az állami gépjárművek egy részének létezését a fenntartó állami szervek minden következmény nélkül letagadhatják, sőt le is kell tagadniuk – írja a portál.

Az ilyen autók a civil lakosság számára „fantomjárművekké” válnak, a legtöbb esetben még a rendőrség sem férhet hozzá az adataikhoz. A „titkosított autók” forgalomba helyezését, de még műszaki alkalmasságuk ellenőrzését is a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Alkotmányvédelmi Hivatal végzi el. A fedett jármű vezetéséhez a sofőrnek különleges igazolványra is szüksége van, ezt szintén a titkosszolgálat adja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik