Belföld

Brutálisan drága lehet Paks 2 atomtemetője

Akár az 1700 milliárd forintot - a paksi bővítés árának felét - is meghaladhatja a radioaktív hulladék tárolója – írja a Népszabadság

A parlament jelenleg is tárgyalja azt a határozati javaslatot, amely szerint a Magyarországon keletkezett radioaktív hulladékot és a magyarországi besugárzás során keletkezett kiégett üzemanyag feldolgozásából származó nagy aktivitású radioaktív hulladékot Magyarországon kell véglegesen elhelyezni.

Magyarországnak jelenleg nincs nagy aktivitású nukleáris hulladéktárolója, sőt ilyen máshol sem üzemel a világban, csak építés alatt álló létesítmények vannak – derül ki a Népszabadságból.

Az MTA Lévai András Energetikai Alapítvány, illetve a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. adatai alapján a meglévő négy paksi blokk esetében a nagy aktivitású hulladék végleges elhelyezésének költsége 2013-as áron számolva 1670,5 milliárd forint lesz.

A felépíteni tervezett két új paksi blokk hulladékaival kapcsolatban a Lévai Alapítvány csak a kiégett fűtőelemek kezelésére adott meg költségbecslést, ez a tétel számításaik szerint 1150 milliárd forint lesz. Mivel a fűtőanyag és a bontási hulladék elhelyezési költségei kétharmad-egyharmad arányban oszlanak meg, itt a végső számla 1720 milliárd forint lehet. Az említett összeg nincs benne a bővítésre szánt 3600 milliárd forintban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik