Gazdaság

Napelemes forradalom előtt áll Nagy-Britannia

Napelem a ház tetején (napelem, ház, )
Napelem a ház tetején (napelem, ház, )

Nagy-Britanniában négy százalékra nő a napenergia súlya az elektromos energia előállításában 2020-ra. 

Négy paksi erőműnek megfelelő napenergia-kapacitás épül ki öt év alatt Nagy-Britanniában – írta a napi.hu a brit kormány közleménye alapján, amit a BBC idézett. A napelemek árának zuhanása lehetővé tette, hogy a kormány felfelé módosítsa ezzel kapcsolatos előrejelzését – jelentette ki Ed Davey energiaügyi miniszter.

A szigetországban az elmúlt években 70 százalékkal esett a napelemek ára – nem kis részben annak köszönhetően, hogy kínai üzemek kapcsolódtak be a tömegtermelésbe -, miközben a világ országaiban kiterjedt támogatásokkal ösztönzik a zöldenergia terjedését, ami óriási piacot teremtett az ágazatnak.

A kedvező változás hozzájárult ahhoz, hogy a kormány úgy döntött: visszavonja a nagy napenergia-kapacitások kiépítéséhez adott állami támogatások nagyját. A brit miniszter szerint a szabad piac dönti el, hogy a napelem életképes lesz-e, és az elmúlt időszak zöldenergia-tenderei alapján ő úgy látja, hogy a napenergia máris felnőtté vált. A két legolcsóbb áramszállítási ajánlat napelemeket használó vállalkozástól érkezett.

Az ágazat képviselői tiltakoznak az állami támogatás csökkentése ellen, úgy vélik, hiba, pontosabban túl korai ennek a segítségnek a megvonása. “Még néhány évig, talán öt évig szükségünk van a támogatásra, hogy pariba kerüljünk a hagyományos energiatermelőkkel” – mondta Leonie Greene, a Solar Trades Association szóvivője a napi.hu tudósításában.

Jelenleg 650 ezer napelemrendszer üzemel Nagy-Britanniában, figyelembe véve a magánházakra felszerelt paneleket is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik