Belföld

A NAV szerint megdobta a forgalmat a vasárnapi zárva tartás

Az online pénztárgépek adatai szerint az emberek a maradék hat nap alatt többet vásárolnak, mint előtte egy teljes héten. Egy felmérés szerint azonban nem szeretjük a boltbezárást.

Az első negyedéves adatokból az olvasható ki, hogy a hazai kereskedők forgalma megnőtt a március 15-én életbe lépő vasárnapi zárva tartást követően, ezt írja a Napi Gazdaság, miután megkérdezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt.

A vásárlók akkor mennek, amikor lehet, tehát a maradék hat napon, de akkor többet is vásárolnak, a korábbi átlagosan 9-10 százalék körüli szintről 4-5 százalékra csökkent a vasárnapi forgalom (ez azért lehetséges, mert nem minden zárt be vasárnap), illetve átlagosan 15-16 százalék körüli a hét többi, egy napra eső forgalom aránya.

Ettől még nem szeretjük

Lehet, hogy az adatokból ez derül ki, a Medián felméréséből pedig az látszik világosan, hogy a magyarok kétharmada elutasítja, hogy a hét utolsó napján nem nyithatnak ki a nagyobb üzletek.

A megkérdezettek 62 százaléka elutasítja a zárva tartást, 35 százaléka egyetért, 3 százalék pedig bizonytalan. Az országos felmérést a Medián 1200 fő megkérdezésével készítette. A zárva tartást leginkább az ellenzékiek utasítják el, a Fidesz táborából 45 százaléknyian szeretnék, hogy továbbra is nyitva legyenek a boltok vasárnap. A fideszesek közt a legtöbb a bizonytalan, 7 százalékuk nem tud állást foglalni a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik