Belföld

Uniós milliárdok mentek semmibe vezető utakra

utepites(210x140).jpg (útépítés, )
utepites(210x140).jpg (útépítés, )

A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HURO) keretében az Átlátszó szerint 7-16 milliárd forint mehetett el gyakorlatilag értelmetlenül.

A magyar oldalon a kormányváltás óta szárnyaló Duna Aszfalt Kft. kapta a legtöbb pénzt. A projektekbe a magyar partnerek 5, a romániaiak 2 százalékos önerővel szállhattak be – írja az oknyomozó portál, amely szerint 2010-től százával jelentek meg a HURO által finanszírozott pályázatok. Az útépítésekkel lehetett magasabb összegű megbízásokhoz jutni, mivel azonban Románia még nem tagja a schengeni övezetnek, így hiába építenek utakat a két ország között, azok határátkelők nélkül értelmetlenek.

Az Átlátszó talált olyan helyszínt, ahol néhány perc séta után egy járhatatlan pusztában folytatódott az út, amit máshol betonból készült sorompóféleség zárt le, de nem csak a nagy útépítésekkel voltak gondok. Berettyóújfalun csak néhány utcát újítottak fel. A Hajdú-Bihar megyei településre a romániai Fugyivásárhellyel (Osorhei) közösen 2,8 millió eurót költhettek 4-4 olyan utca felújítására, amely a határon átvezető E60-as útra visz. Román részről rendbe rakták az utcákat, de Berettyóújfalu valamiért úgy döntött, négy olyan szakaszt újít fel, amely nem csatlakozik az E60-ashoz.

Közben már Brüsszel is problémának tartja, hogy a HURO keretében épített 8, illetve a további két épülőfélben levő út használhatatlan. A következő programozási időszakban nem finanszíroznak újabb utakat addig, amíg a határátkelő-vita  nem rendeződik – tudta meg a portál bizottsági forrásokból.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik