Belföld

Tűzgömb robbant Miskolc felett

tűzgömb (tűzgömb)
tűzgömb (tűzgömb)

A csillagász szakértő szerint nagyméretű meteorról lehetett szó.

A Hír24 egy ózdi olvasója jelezte hétfőn este, hogy óriási villanást láttak, majd beterített mindent a fény és percekig spirál formájú sűrű füst szállt. A jelenségre az Észak-Magyarország olvasói is felfigyeltek: a lap Facebook-oldalán többen is villanásról, robbanásról számoltak be, fényképek is készültek.

Ms is hallotta? Kg. Negyed rja hossz mennydrgs szer hang volt hallhat Miskolcon mikzben az gbolton ez volt l…

Posted by Észak-Magyarország on Monday, April 6, 2015

Az Észak-Magyarország megszólaltatta Mizser Attilát, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkárát is, aki elmondta: az eddigi információk alapján nagy méretű meteorról lehet szó, ami tíz kilométeres magasságban robbanhatott szét.

Mizser elmondta: a meteorok 120 kilométer magasságban lépnek be a légkörbe, a kisebbek már 80 kilométernél darabokra esnek, ilyenkor hullócsillagot látunk. A hétfői meteor azonban leért egészen tíz kilométerig. A fényes jelenség, ami ilyenkor látszik, valójában nem az izzó test, hanem az ioncsatorna, a meteor ugyanis, amikor belép, ionizálja a légkör molekuláit – mondta a szakértő, aki kérte: akinek videófelvételük, fényképük van a jelenségről, küldje el az egyesületnek, hogy a dokumentumok alapján pontosabb számításokat végezhessenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik