Belföld

Általános egészségügyi felméréssel már repülhet

repülő (repülő, )
repülő (repülő, )

Csak érintőlegesen térnek ki a pilóták lelki állapotára a magyar egészségügyi alkalmassági vizsgálatokon,a legújabb szabályozás szerint az engedély megszerzésekor sem végeznek pszichológiai tesztet a jelentkezőkön - írja a Blikk.

A Germanwings-tragédia óta a repülőket vezető személyzet lelki világa központi kérdés lett a világon. Egy neve elhallgatását kérő aktív pilóta a lapnak elmondta: egy általános egészséügyi állapotfelmérésről van szó. Labor, vérvizsgálat, hallás-, látásvizsgálat, vérnyomás – többi közt ezeket a teszteket kell elvégezni. Világszerte is ezek az érvényes előírások.

A repülőorvos csak azt kérdezi meg, történt-e változás az életkörülményekben – tette hozzá. Azaz a pilóta lelkiismeretére van bízva, hogy elmondja vagy eltitkolja-e az igazságot.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint a pszichológiai vizsgálatot a jogszabályok szerint csak indokolt esetben, a munkáltató, a pilóta vagy egyéb illetékes személy vagy szervezet bejelentése alapján végzik el. A szabályokat európai szinten határozzák meg. A katasztrófa után nem vezettek be szigorítást.

A reptér kommunikációs vezetője, Hardy Mihály szerint míg anno létezett állandó alkohol- és drogteszt a pilótáknál és a légiutas-kísérőknél, ez mára megszűnt. Nincs semmiféle protokoll, amellyel egymást figyelnék vagy ellenőriznék.

A két legnagyobb magyar légitársaságnál egyébként bevezették, hogy kötelező lesz mindig két főnek tartózkodni a pilótafülkében – számolt be a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik