Belföld

Szeméthegy, akadozó víz- és gázellátás, közlekedés – ez jöhet Budapesten

szemét, lomtalanítás (szemét, lomtalanítás)
szemét, lomtalanítás (szemét, lomtalanítás)

Apokaliptikus jövőt ígér egy esetleges fővárosi közműsztrájk. „Nulla béremelés, nulla tolerancia” - írja a Népszabadság.

Budapest egyetlen közszolgáltató cégénél sem emelnének idén béreket. A fővárosi közszolgáltató cégek munkavállalói a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) támogatásával és irányításával április 13-ától demonstrációkkal kényszerítenék ki a béremelést, ha a tárgyalóasztalnál nem érnek célt, de engedetlenségi és munkalassító akciókra, sztrájkra is készek. A közös fellépést csütörtökön jelentették be az érdekképviseletek vezetői a Városháza előtt.

Az akcióhoz eddig a Főkert Zrt., a Fővárosi Kéményseprőipari Kft., a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt., a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft., a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a BKV egyes szakszervezetei és a – már nem fővárosi tulajdonú – Főgáznál működő szakszervezet csatlakozott – közölte a távirati iroda. 

A Fővárosi Önkormányzat bejárata előtt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) elnöke közölte: elsősorban tárgyalni szeretnének a mintegy 20 ezer embert foglalkoztató közműcégek tulajdonosaival. Ha “nem mozdulnak el” a vállalatok üzleti terveiben jelenleg megfogalmazott 0 százalékos bérajánlásról, akkor más eszközöket is igénybe vesznek a hatékony érdekérvényesítésre – tette hozzá. Ezen cégek vezetői – a tulajdonos fővárosi önkormányzat utasításának megfelelően – egyáltalán nem adnának béremelést, noha a kormány 3-4 százalékost ajánlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik