Belföld

Brókerbotrány: veszélyben a segélyek és a fizetések

Lázár János elmondta milyen állami pénzek voltak még brókercégeknél. Odaveszett a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium pénze. 84 önkormányzat kerülhet bajba.

A Quaestor-csoport, élén Tarsoly Csabával, becsapta az embereket és az államot, mondta el Lázár János a Giró-Szász Andrással közös csütörtöki sajtótájékoztatón. Ez az a mostantól hetente megtartott összejövetel, ahol a két politikus megmagyarázza a kormányzati döntéseket.

Lázár szerint a Quaestor vezetői piramisjátékot folytattak, visszaéltek az emberek és az állam bizalmával, és azokat is becsapták, akik állami pénzt bíztak rájuk.


 Fotók: Berecz Valter

Károkat szendvedtek

Lázár szerint nem ők, a kormány, az elsődleges szereplői a brókerügynek, hanem azok, akik károkat szenvedtek benne. Szerinte az elmúlt 25 évben nem volt olyan, hogy bármilyen pénzügyi csődnél a károsultak megkapták volna a jogos pénzüket. Most ők azt próbálják elérni, hogy ez történjen. 

Lázár azt is elmondta, milyen állami szervezetek tartanak még pénzt a különböző brókercégeknél. Az MFB 17 milliárdos hitele Lázár szerint a legnagyobb probléma. Ezt a hitelt még a Gyurcsány-kormány adta a Quaestornak a Győri ETO stadionjára és az ETO-Parkra.

Lázár szerint ez egy fiktív hitel volt, fiktív projektre, fiktív fedezettel. A fedezet egyébként maga a stadion volt, amit már le is foglaltak. Az annak a vizsgálatnak az eredménye, amit a Miniszterelnökség a brókerügyben lefolytatott. 

Érintettek

Lázár azt is elmondta, hogy milyen pénzek vannak a brókercégeknél. A Külgazdasági és Külügyminisztérium 3,8 milliárd forinttal, Miniszterelnökség 17 milliárd forinttal érintett a Quaestorban. A Földművelésógyi Minisztérium 410 millió forintot tartott a Hungária Értékpapír Zrt.-ben. A külügy pénzén kívül ezek a betétek elvesztek. 

A Buda-Cashnél volt 84 olyan önkormányzat is, akik számlát vezettek, összesen kétmilliárd forintért. Lázár szerint az itt elveszett pénzzel a fizetések, segélyek kerülnek bajba. Voltak olyan önkormányzatok is, akik befektettek a brókercégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik