Belföld

Lázárral tartott előadást Harsányi, miközben Hadházy feljelentette

Közbeszerzési eljárásban elkövetett, versenyt korlátozó megállapodás büntette miatt jelentették fel Harsányi Gábor cégének tendergyőzelmeit, miközben ő Lázárral tartott előadást egy uniós pályázati konferencián – értesült az Index.

Március 12-ére a Portfolio szervezett szakmai konferenciát azzal a céllal, hogy új üzleti lehetőségeket ajánljanak a résztvevőknek és bemutassák az új pályázati-közbeszerzési rendszert. Az előadók között volt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár és Harsányi Gábor, a Goodwill Consulting Kft. ügyvezető tulajdonosa is. Hadházy Ákos épp a konferenciával egy időben tett ügyészségi feljelentést a vállalkozó cégcsoportjának korábbi tenderei miatt. Az LMP-s politikus hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt – írja az Index.

Hadházy szerint a Goodwill Energy Kft. eddig 70-80 uniós pályázaton nyert, de úgy, hogy 27 esetben egyedül tett ajánlatot, noha három pályázatot kellett volna bekérni. Az LMP-s politikus azt állítja: több olyan, Goodwill-győzelemmel zárult uniós beszerzés is volt, ahol ugyan több pályázó is volt, de rendszeresen ugyanazokat a cégeket hívták meg és még a pályázatban szereplő számokat sem variálták meg: a becsült költségek szinte fillérre pontosan megegyeztek.

Másfél év múlva

A portál emlékeztet: a jobbikos Volner János 2013 szeptemberében írásbeli kérdéssel fordult Orbán Viktorhoz, hogy rendszerszintűnek tekinthetőek-e a épületenergetikai pályázatok esetében tapasztalható visszaélések. A kérdés apropóját egy balatonfenyvesi beszerzés adta: a 30 milliós napelem-tendert a Goodwill Energy Kft. nyerte meg, a pályázatot viszont a céget birtokló magánszemélyek másik vállalkozása, a Goodwill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. készítette. Mindkét céget Harsányi Gábor irányította és irányítja jelenleg is, sőt feleségével együtt itt is, ott is tulajdonosok voltak. A Goodwill Energy úgy nyert, hogy fő tulajdonosa maga a pályázatíró Goodwill Consulting volt. Sőt: az uniós beszerzési eljárás lebonyolítását is egy családi érdekeltség, az Arkánum X Bt., illetve jogutódja vezényelte le, ez a cég Harsányi felesége és édesanyja vállalkozása.

Volner kérdésére Lázár János válaszolt: nem kell aggódni a gyanús energetikai tenderek miatt, mert a pályázatok több szűrőn is átmennek, ahol az ilyen és a hasonló eseteket felderítik. Azóta eltelt másfél év, a portál pedig rákérdezett, milyen eredménnyel zárult a vizsgálat.

A Miniszterelnökség szerint megvizsgálták és szabálytalannak találták a Volner által bejelentett, a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal épületét érintő projektet. Tájékoztatásuk szerint megvizsgálták és szabálytalannak találták a Volner által bejelentett, a Balatonfenyvesi Polgármesteri Hivatal épületét érintő projektet és módosították a támogatási szerződést. 2014. augusztus 4-én elfogadták a záró beszámolót, viszont négy nap múlva kifizették a támogatást.

Az ágasegyházai önkormányzat projektjét átvilágító szabálytalansági eljárás végül az elszámolható összköltség 1,1 milliós csökkentésével zárult. A harmadik esetben a Kisvárda Református Egyházközség tenderét vizsgálták, ebben esetben még nem született döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik