Belföld

Tarsolyék előzetesben

tarsoly csaba (tarsoly csaba, )
tarsoly csaba (tarsoly csaba, )

Elrendelték a Questor-ügy mindhárom gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.

Harminc napra előzetes letartóztatásba került Tarsoly Csaba, a Quaestor vezetője és két társa – erősítette meg Papp Gábor, a Quaestor-vezér ügyvédje az MTI-nek. Hozzátette, fellebbeznek a döntés ellen, mert szerinte – a döntéssel ellentétben – nem áll fenn a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás meghiúsításának veszélye. 

A Hír24 tudósítója szerint a Questor-vezér és a másik két gyanúsított ügyvédei futva távoztak a Budapesti Központi Kerületi Bíróságról az épület mögött, noha korábban azt ígérték, nyilatkoznak az újságíróknak. 

A csalás gyanújával csütörtökön őrizetbe vett Tarsoly Csaba és két társa ügyében szokatlanul hosszú tárgyaláson döntöttek az előzetes letartóztatásról. Az őrizetbe vételtől számított 72 óra ma este járt le. Ha nem döntöttek volna időben, akkor a Questor-vezetők szabadon elhagyhatták voln a bíróságot. 

Az Origo szerint az elmúlt két napot kétszemélyes cellában töltötte Tarsoly Csaba, nem tisztálkodhatott és azt is jeleznie kellett az őrnek, ha ki akart menni vécére.

Meg nem erősített hírek szerint a bróker felesége és egyik befektetési tanácsadója a két másik gyanúsított.

Emlékeztetőül:

Március 9-én Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint “a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (…) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit”.

A Magyar Nemzeti Bank másnap felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez és tevékenységét felfüggesztette.

Március 11-én a rendőrség házkutatásokat tartott, többek között a Quaestor cégcsoport Váci úti székházában.

Tarsoly Csabát március 26-án tartóztatták le otthonában csalás gyanújával. Kollégánk ott volt, amikor a nyomozók több órás kihallgatás után elvitték a fogdába.

A Budapesti Központi Kerületi Bíróság szombaton délelőtt 10 órakor a brókercég vezérének előzetes letartóztatásáról döntött volna. Két órás meghallgatás után azonban a döntést elhalasztották vasárnap reggelig. Papp Gábor, Tarsoly ügyvédje az ülés után egyetlen újságírói kérdésre sem válaszolt, csak közölte a halasztás tényét, majd mosolyogva távozott. 

 
A Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI-nek később azt mondta, a halasztás oka, hogy a védelem további bizonyítékok ismertetését kérte.

Ma a 9 órakor kezdődött tárgyalást nem sokkal délután 4 óra után megszakították. Papp Gábor, Tarsoly ügyvédje csupán annyit mondott, hogy egy óra szünet után folytatódik a tárgyalás, nem sokkal később a hátsó kijáraton távozott a másik két gyanúsított ügyvédjével, az újságírókat megkerülve, de a Hír24 úgy tudja, mindhárom gyanúsítottat előzetesbe vették. 

Politikai visszhangok 

Kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium nem sokkal az ügy kirobbanása előtt vette ki a pénzét a Quaestorból, tehát megelőzte azokat a magánbefektetőket, akik a megtakarításaikat bukhatták el.

Később maga Orbán Viktor jelentette be, hogy a Buda-Cash bedőlése után az ő kérésére vették ki a minisztériumok a brókercégeknél tartott vagyonukat. Az Index szerint azonban a Fidesz-frakcióban már a jóval az öncsőd bejelentése előtt tudtak a Quaestor nehézségeiről, így bennfentes információk alapján is dönthettek.

 

Olvasói sztorik