Belföld

Újabb egyetemi szakok tűnhetnek el

kulturális antropológia (kulturális antropológia)
kulturális antropológia (kulturális antropológia)

A Hír24 úgy értesült, hogy megszüntetik a nemzetközi kapcsolatok szakokat az egyetemeken és nem lesz többet kulturális antropológia szak sem. Igaz, a kommunikáció megmenekült.

Korábban nagy felháborodást keltett, hogy az EMMI megszüntette volna a kommunikációs szakokat, vagy legalábbis bizonyos formáit. Most úgy tűnik, hogy ez a szak megmenekült. Ezzel szemben a nemzetközi kapcsolatok szak a megszüntetendők listájára került. Ez azért is furcsa egyébként, mert jelenleg 16 egyetem és főiskola alapszakos képzésében szerepel. Sőt, jórészt piaci alapon, vagyis tandíj mellett is túljelentkezés van a nemzetközi kapcsolatok képzésre.

Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a napokban nyilatkozta, hogy 2020-ra a 2013-asnál 15 százalékkal kevesebb, vagyis 9122 képzés marad a magyar egyetemeken. Úgy tudjuk, hogy a kulturális antropológia szintén halálra van ítélve az új rendszerben. Igaz, azt jelenleg csak a miskolci egyetem indítja.

Az már korábban kiderült, hogy elkészült a felsőoktatási törvény módosításának tervezete, amelyben többek között újraszabályoznák az intézmények vagyongazdálkodását, és lehetővé tennék az egyetemeknek a közös képzések indítását is. A napokban az Emberi Erőforrások Minisztériumán (Emmi) belül egyeztették, és április közepén véglegesíti a Felsőoktatási Kerekasztal. A minisztérium tervei szerint, ha ez így halad, akkor még június közepe előtt elfogadhatja az Országgyűlés a módosított felsőoktatási törvényt.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik