Belföld

Kicsinálhatja a kormány a kommunikáció szakokat

Egyetemi előadó (egyetem, előadóterem)
Egyetemi előadó (egyetem, előadóterem)

Sok népszerű képzés csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lenne elérhető a kormány tervei szerint. A bölcsészekről szóló államtitkári tévképzetek áldozatául eshet a kommunikáció szak.

Óriási botrány lehet az új államtitkári tervezetből, mely szerint több alapszakot, köztük a kommunikációt is megszüntetnék – írja az Eduline. Más képzéseknél az állami ösztöndíjas helyeket törölnék el végleg. Az oktatási portál információi szerint több népszerű szak jövőre már csak a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indulna.

Úgy tudni, hogy a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság munkatársai felkeresték a dékánokat, áttekintették a szakkínálatot és számos szak megszüntetését tűzték ki célul. Egyetemi források megerősítették, hogy sok szak esetében valóban szó volt az államilag támogatott helyek megszüntetéséről, a kommunikáció szakról azonban egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a kormány célja a teljes megszüntetés, önköltségi módon sem lehetne a képzésre jelentkezni. Egy egyetemi vezető úgy tudja, kizárólagosan a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen indítanának ilyen képzést.

Mindenkinek olyan érzése volt, hogy az államtitkárság eldöntött tényként kezeli a megszüntetéseket, a vád helyett az ítéletet olvasták fel – nyilatkozta egy forrása az Eduline-nak. Semmilyen esettanulmány, statisztika, szakmai véleménykikérés nem előzte meg az államtitkárság tervét.

Korábban megírtuk: az Orbán-kormány azt a közvélekedést próbálja erősíteni, hogy túl sok a bölcsész, akik nem jutnak álláshoz vagy nem tudnak képzettségüknek megfelelő munkakörben elhelyezkedni. A statisztikák szerint azonban ez úgy hülyeség, ahogy van: ugyanannyian találnak megfelelő munkát a bölcsészek közül, mint a mérnökök, a nők esetében ráadásul nagyobb arányban foglalkoztatnak bölcsész végzettségűeket. A bölcsészek foglalkoztatási problémáiról szóló hamis képzetek többnyire az ipari nagyvállalatoktól származnak, Palkovics László felsőoktatási államtitkár is ilyen közegből jött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik