Belföld

Méltányosság: jöhet egy új jobboldali párt?

A Méltányosság Politikaelemző Központ a Simicska-ügy, a Fidesz belső konfliktusainak kiéleződését és egy új jobboldali párt megjelenését jelzi előre.

Elemzésben vizsgálta a Méltányosság egy új jobboldali párt kialakulásának esélyeit. Szerintük a baloldal belső vajúdása és a Jobbik emelkedése is kiszámítható: a baloldalnak például szerintük mihamarabb egyesülnie kellene. A Fidesz viszont szerintük egy lépéssel mindenki előtt jár azzal, hogy felosztja magát.

A Méltányosság szerint a Fidesznek nincs ellenfele, viszont jelenlegi mérete egyrészt fenntarthatatlan, másrészt a párt nem is tud tovább terjeszkedni. Az elemzés szerint azonban a vezetés már nem is akarja egyben tartani a pártot, hanem inkább „visszaépítésre” készül. Ennek egy jele a Simicska-Orbán-konfliktus, tágabban nézve pedig a plebejus-keresztény-nemzeti és a szabadelvű-konzervatív táborok között kiéleződő harc.

Az elemzés szerint ebben a visszaépítésben történelmi tapasztalatokra is támaszkodhat a Fidesz. A mindenkori, túlméretezett magyar „állampártok” gyakran éltek azzal, hogy belső konfliktusaikat kiélezve „megcsapolták” soraikat – a gyenge ellenzék lehetővé tett egy ilyen változást a múltban, csak úgy, mint most.

A megállapítás szerint tehát egy új jobboldali párt jelenhet meg, mely egyszerre szolgálja a Fidesz profiltisztítását és a Jobbik nyomulásának megállítását. „Egy ilyen lépéssel a Fidesz nemcsak megőrizné tematizációs monopóliumát, de meglehetősen nagyot szóló választ is adna az ellanyhulásáról szóló hírekre” – zárul az elemzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik