Belföld

Kamuállatvédők zsebelhették be az állatbarátok millióit

2012 óta 94 millió forintot szedett össze az adózók egyszázalékos felajánlásaiból az Országos Állatmentő Alapítvány. A szervezet telefonon elérhetetlen, valós tevékenységük a nullához közelít – derül ki a hvg.hu cikkéből.

Egy jól választott név és okos keresőoptimalizálás: úgy tűnik, mindössze ennyi az Országos Állatmentő Alapítvány sikerének titka. Bár három év alatt 94 millió forintot összeszedtek, munkát azonban nem sokat végeztek, és a könyvelésük sincsen rendben.

Az alapítvány a megadott vonalas telefonszámon elérhetetlen, mobilszáma nincs, az e-mailekre nem reagál. Facebook-oldalukon és honlapjukon a „gazdikereső” hirdetések elavultak: az egyik mostanában hirdetett cica már másfél éve gazdára talált. Különösen gyanús a szervezet év végi inaktivitása, mivel ez az időszak az egyik legforgalmasabb az állatvédő szervezetek életében.

Más alapítványok vezetői is csak az egy százalékért folytatott kampányból ismerik a szervezet nevét, valós tevékenységet azonban nem látnak. Ezt erősíti a 2013-as beszámoló is, melyet sok helyen egyszerűen átmásoltak az előző évi dokumentumból, néhol még a dátumot sem írták át. A konkrétan megjelölt partnerek sem tudnak arról, hogy a szervezet segített volna nekik. Egy egri menhelynek viszont tényleg szállított állateledelt az alapítvány: ezek egy állateledel-lánc által ingyen átadott, a szavatosság lejáratához közeli termékek voltak. A portál által megkérdezett könyvelő szerint a cég beszámolójával sincs minden rendben.

Az Országos Állatmentő Alapítvány kuratóriumának elnöke, Gombár Gyöngyi más alapítványok vezetésében is feltűnik. Gombár a Gyermekmentő Alapítvány kuratóriumi elnöke, illetve a Daganatos Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának is tagja. A három szervezet azt a három területet fedi le, amelyre az adózók legszívesebben adnak: védtelen állatok, gyerekek és daganatos gyerekek. A két szervezet ellen egyébként a NAV folytat vizsgálatot.

Gombár végül a hvg.hu gyermekmentő alaphoz eljuttatott levelére válaszolt. Szerinte valóban működik a szervezet, ideiglenes befogadóknál 15 kutyát támogatnak, illetve kapcsolatban vannak különböző menhelyekkel is. Gombár szerint el lehet őket érni, naponta több telefont kapnak. A másik két alapítványnál folytatott vizsgálattal kapcsolatban elmondta: a nyomozás még folyamatban van és reméli, hogy hamarosan bűncselekmény hiányában lezárul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik