Belföld

Kevesebb pénzt ad hajléktalanellátásra a főváros

A Fővárosi Közgyűlés hétfői döntése szerint a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is kevesebb támogatást kap.

A fővárosi önkormányzat idei költségvetése szerint a két szervezetnek öt százalékkal kevesebb támogatást nyújt idén: a Menhely Alapítványnak mintegy 182 millió, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesületnek mintegy 75 millió forintot biztosít a hajléktalansággal kapcsolatban ellátandó feladatok megvalósításához.

A javaslatban írtak arról, hogy ha az ágazati tartalékok feltárását követően lehetőség lesz rá, akkor a szervezetek számára visszapótlóják az elvont támogatás egy részét vagy annak teljes összegét.
Az előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy az új hajléktalanügyi stratégia keretében a budapesti hajléktalanellátás összehangolt és hatékony működése érdekében a fővárosi önkormányzat – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület és a Menhely Alapítvány szakmai tapasztalataira alapozva a két szervezet részvételével – konzorciumot hozott létre fővárosi ellátó szervezetek részvételével.

Lejárt szerződés

A Fővárosi Hajléktalanügyi Konzorcium tevékenysége három fő csoportra bontható: diszpécserszolgálat működtetése, krízisautók és speciális utcai szolgálatok működtetése, továbbá első befogadó szálláshelyek működtetése.

A fővárosi Önkormányzat 2011 novemberében szerződést kötött a két legnagyobb hajléktalanellátó szervezettel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesülettel és a Menhely Alapítvánnyal. Az akkori szerződés szerint 2015. március 31-ig biztosított a feladatellátás pénzügyi fedezete. Az elfogadott javaslat értelmében április 1-jétől december 31-ig terjedő időszakra kötik meg a támogatási szerződéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik