Belföld

Harrach még több embert tiltana el a vasárnapi munkától

Harrach (Harrach)
Harrach (Harrach)

A KDNP egyébként nem foglalkozik hatástanulmányokkal, nem ez a dolga – mondta a frakcióvezető a Népszabadságnak.

Harrach Péter szerint két hónap múlva át kell tekinteni a tapasztalatokat, és a kormánynak rendeletben, kivételekkel kell biztosítania, hogy az üdülőhelyeken vasárnap is nyitva legyenek az üzletek. Mint mondta: a KDNP már négy éve javasolta, hogy 12 olyan vasárnap legyen, amikor nyitva lehetnek az üzletek. Ha ezt elfogadták volna, akkor a Balatonon az üzletek főszezonban vasárnap is nyitva lehetnének.

A KDNP politikusa szerint – ha a gazdaság lehetővé teszi – más területen is biztosítani kell a szabad vasárnapot. Fő szabályként szeretné, hogy ne dolgozzanak az emberek az egyetlen közös pihenőnapon. A szabad vasárnapot kiterjesztenék nemcsak a kereskedelemre, hanem máshol is, mivel „még mindig egymillió ember dolgozik vasárnap”.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kivételek a folyamatos munkavégzést igénylő üzemekben megmaradnának, de szerinte most a Munka törvénykönyve túl „lazán” szabályozza a kérdést, kibúvási lehetőséget ad. Ma is pihenőnapnak számít a vasárnap, és nem lenne ördögtől való, ha valóban csak az dolgozna vasárnap, akinek muszáj – mondta a KDNP frakcióvezetője.

„Mi nem foglalkozunk hatástanulmányokkal, mert nem a mi dolgunk, az a tárca dolga. A képviselői javaslatnak nem kötelező tartozéka a hatástanulmány.” 2011-ben hallott róla, hogy a kormány akar ilyet, de nem ismerte a tartalmát. Harrach Péter elismerte, hogy a javaslatot, az esetleges negatív hatások ismerete nélkül terjesztették be, de szerinte a valóság egyébként is rácáfolt a kiszivárogtatott tanulmány adatsorára.

A kereszténydemokrata frakcióvezető azt elismerte, hogy a bevásárlók egy részét kellemetlenül érinti a zárva tartás, de mint mondta, az a nagy előnye a törvénynek, hogy a munkavállalók számára hosszú távon életforma lesz a szabad vasárnap, hiszen nem kötelezhetik őket munkavégzésre, „és ez sokkal nagyobb érték és eredmény, mint amit egy vásárlói szokás átrendezése okoz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik