Belföld

Kiborították Orbán apját a kisemberek

Orban-Gyozo(210x140).jpg (Orbán Győző)
Orban-Gyozo(210x140).jpg (Orbán Győző)

A miniszterelnök édesapja próbálta meggyőzni a gántiakat, hogy jó lesz nekik, ha hulladék-feldolgozót csinál ott az ő cége. Csakhogy a helyiek ezt kétségbe vonták. Ellenvetéseik úgy felbőszítették a vállalkozót, hogy csapot-papot ott is hagyott.

Nemrégen derült ki, hogy a miniszterelnök édesapjának tulajdonában lévő Nehéz Kő Kft. több tízezer tonna hulladékot szeretne feldolgozni Székesfehérvártól nem messze, Gánt-Gránás közvetlen közelében, egy környezetvédelmi terület mellett. Ott, ahol korábban kavicsbányát üzemeltetettek, de az ezredfordulón azt bezártak.

Azóta lett vonzó a nyugodt környék, de most a mintegy 200 helybéli úgy érzi, veszélybe kerülhet ez a nyugalom. Ellenvetéseiket már több alkalommal is hangoztatták.

Nehézgépek a szomszédban

Pénteken is éppen lakossági fórumot tartottak Gánton, ahova elhívták magát Orbán Győzőt is, így a helyiek egyenesen neki tehették fel a kérdéseiket. A cégvezető és a vele érkező szakértő is arról próbálta meggyőzni a helyieket, hogy nincs ok az aggodalomra, nem lesz zaj – tudósított a Magyar Narancs.

De a helyiek ezt nemigen hitték. Az eredeti műszaki leírás szerint ugyanis az egykori kavicsbánya területének egy részén évente 250 ezer tonna hulladékot raknának le, válogatnának szét, és dolgoznának át. Ehhez egyebek közt telepítenének egy homlokrakodógépet, egy forgókotrót, egy törő és egy osztályozó berendezést. Mindössze 2-300 méterre a gránási lakóházaktól. S napi 1000 tonna törmeléket is hordhatnak majd a területre 24 tonna teherbírású munkagépekkel, majd a válogatott hulladékot folyamatosan szállítanák el. (A módosított tervben a 250 ezer tonnára állítólag már 5 év szerepel, vagyis kisebb lehet a terhelés.)

Elszakadt a cérna

Orbán apja hangsúlyozta, hogy a több évtizede tartó bányászati tevékenységük alatt soha egyetlen panasz, feljelentés vagy bírósági eljárás nem volt ellenük, de ez nem hatotta meg a helyieket. A lap szerint többen is higgadtnak mondható hozzászólásokban próbálták elmagyarázni a miniszterelnök édesapjának, hogy úgy érzik, a hulladék-feldolgozó beindulásával megfoszthatják őket a „normális élethez való joguktól”. Ami nyilván nem tetszett neki.

Amikor egy asszony azt kérdezte tőle, megvenné-e a valószínűleg később elértéktelenedő ingatlanát most, még rendes áron, akkor már eléggé ingerült volt Orbán Győző és nem sokkal ezután el is szakadt nála a cérna.

Az egyik lakos ugyanis nem átallotta azt javasolni a többi gránásinak, hogy egyenként kérjék a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőségnél, vegyék fel őket ügyféli jogállásba, így ők is hivatalosan tehetnek észrevételeket. Orbán Győző ekkor közbeszólt, jelezvén, hogy ne akarja már az az ember megszervezni a cég kérvényének megtámadását. Mire az ötletgazda közölte, dehogynem. Ezután a vállalkozó igen ingerülten összepakolt, és elviharzott a tudósítás szerint.

A lap egyébként szeretett volna kérdéseket feltenni Orbán Győzőnek, de még a fórum elején azzal pattintotta le őket, hogy csak akkor válaszol, ha 2 millió forint adományt küldenek a gánti szociális otthonnak. Mint hozzátette, rosszindulatú újságírónak csak így hajlandó nyilatkozni!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik