Belföld

Fidelitas – Ágh Péter leköszön

fidelitas tisztújítás (fidelitas, tisztújítás, )
fidelitas tisztújítás (fidelitas, tisztújítás, )

A tisztújító kongresszuson a szervezet nemzedéki szerepéről beszélt Szijjártó Péter és Rogán Antal.

A Fidelitas új nemzedéki szerepét hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombaton a kormánypárt ifjúsági társszervezetének XII. tisztújító kongresszusán, a fővárosi Bálna rendezvényközpontban.

Szijjártó Péter

Beszédében jelezte: a kormány ezután is támaszkodni kíván a Fidelitasra, amely ifjúsági szervezetként és egyben politikai képzőműhelyként biztosítja a jövő politikus-utánpótlását.

A külgazdasági és külügyminiszter, az 1996-ban alapított Fidelitas korábbi elnöke beszédében kiemelte: Magyarországon kevés olyan stabil politikai szervezet van, amelynek 18 éve alatt mindössze 3 elnöke (Gyürk András, Szijjártó Péter és Ágh Péter) volt.

Jó látni – folytatta a tárcavezető -, hogy a Fidelitasból olyan vezető politikusok kerültek ki, akik Magyarország jövőjét alapvetően befolyásoló döntések részesei. A Fidelitas “ma is egy olyan közösség, amely összegyűjti a tettre kész és tehetséges fiatalokat” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Rogán Antal

Arról beszélt, hogy minden politikai közösségnek támaszkodnia kell az utána jövő nemzedékre, a Fidesznek is nagy szüksége van a fiatalokra, a Fidelitasra.

Az ifjúsági szervezet tagjai figyelmét egyebek mellett arra hívta fel: egy pillanatig sem szabad elhinniük, hogy lehet az országnak olyan baloldali kormánya, amelyik jó, mert ha ezt elhiszik, kezdhetik elölről a nemzeti függetlenség kivívását, amely az ő nemzedékének küldetése volt. A nemzeti függetlenségért vívott harc sikerét pedig semmi sem szimbolizálhatja jobban – példázta -, mint az idei év februárja: “járt itt a német kancellár, járt itt az orosz elnök, velünk volt Mr. Goodfriend, és a végén mindenki szépen, békésen hazament”.

A frakcióvezető a jelen lévő fidelitasosoknak azt mondta: az ő nemzedékük igazi célja már valóban a szabadság képviselete lehet. “Egyedül a mi politikai közösségünk az, amely valóban autonóm, valóban független” – jelentette ki, hozzátéve, a fidelitasosok legnagyobb felelőssége, hogy meg tudják-e őrizni és tovább tudják-e vinni ezt a függetlenséget.

Krédó

Rogán Antal szerint a Fidesz politikai közösségének egyik legfontosabb krédója az, hogy a tagjai, ellentétben a kommunistákkal, nem lehetnek irigyek. A Fidesz politikai közösségében mindig helye kell, hogy legyen a sikernek, az érvényesülésnek, “mi nem lehetünk irigyek arra, ha valaki más többet keres (…), ha valaki gyorsabban előbbre jut” – mondta. Hangsúlyozta ugyanakkor: előjogok nincsenek a polgári, kereszténydemokrata közösségben.

Szavai szerint “ennek a politikai közösségnek a valódi küldetése (…) a szabadság megteremtése mindenkinek”, amiben az egyik legfontosabb a keményen dolgozó kisemberek szabadságának és érvényesülésének megteremtése. Példaként azt mondta: a magyar kiskereskedők, a “garázsboltosok szabadságáért is harcolniuk kell, ezért segítik őket a vasárnapi munkavégzés tilalmával.

Európai elkötelezettség

A kongresszuson Gyürk András, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője Magyarország európai elkötelezettségéről beszélt, amely szerinte nem lehet vita tárgya. “Európának teljes jogú tagjai vagyunk” még akkor is, ha néha nehéz elviselni, amikor Daniel Cohn-Bendit vagy más “kiégett 68-as bajkeverők” oktatnak ki arról, mi Magyarország érdeke – fogalmazott a politikus, a Fidelitas alapító elnöke.

A Fidelitas most leköszönő vezetője, Ágh Péter azt hangsúlyozta, hogy a Fidelitas Magyarország legnagyobb politikai ifjúsági szervezete. Szerinte a következő években minden adott ahhoz, hogy még gyorsabb tempóra kapcsolhasson a Fidelitas.

A potencilás elnök

Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke – akit várhatóan a szervezet új elnökének választanak meg a délutáni tisztújításon – köszöntőjében azt mondta, céljuk, hogy közelebb vigyék a fiatalokhoz a politikát, mert nem bűnnek, hanem kifejezetten erénynek tartják a közélettel foglalkozást. A Fidelitast egy fiatalokat tömörítő polgári mozgalommá akarják bővíteni, amely képes a fiatalok széles rétegeinek megszólítására – tette hozzá, úgy fogalmazva: “nem lehetünk a csendes nemzedék, amely csak asszisztál a zenekarnak”.

Német és görög szemmel

Tobias Zech, a német CSU konzervatív parlamenti képviselője felszólalásában kijelentette: a Fidesz, a Fidelitas erős társai Európának. Szerinte a következő években dől majd el, hogyan fog a kontinens politikailag továbbfejlődni, de az biztos – mutatott rá -, hogy nem szabad visszatérni a kommunizmushoz, a szocializmushoz és más baloldali ideológiákhoz. Generációja feladatául a keresztény, konzervatív, nyugati értékek megőrzését, továbbfejlesztését szabta.

Konsztantinosz Kyranakisz, az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) elnöke arról biztosította a Fidelitas küldötteit, hogy országa, Görögország nem csak a néhány hete megválasztott miniszterelnökről, Alekszisz Cipraszról szól, igenis vannak Görögországban is konzervatívok.

A Fidelitas XII. tisztújító kongresszusa délután zárt üléssel folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik