Belföld

Volt bolgár miniszterhelyettes árul magyar letelepedési kötvényt

Bulgária egykori külügyi, gazdasági és szállítmányozási miniszterhelyettese árulja a magyar letelepedési kötvényeket, például a Közel-Keleten is.

Milen Keremedzsiev EU-s állampolgárság árusításával foglalkozik – írja az Átlátszó megjegyezve, hogy a jelek szerint ez elég jól jövedelmező üzlet. A volt bolgár kormánytag az egyik tulajdonosa az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft.-nek, amely még 2013 augusztusában kapott engedélyt arra a parlament gazdasági bizottságától, hogy árulja a magyar letelepedési kötvényeket az Egyesült Arab Emirátusokban, Afganisztánban, Pakisztánban és Máltán.

“A Capital bolgár üzleti lap szerint a Keremedzsiev alelnökletével működő Arton Capital (a cégbirodalom bolgár leányvállalata) 2010-ben 40 millió levát, azaz 20 millió eurót kitevő befektetést vonzott Bulgáriába. A letelepedési kötvény ára most 300 ezer euró, azonban az, hogy az Arton mekkora közvetítési díjat kér még ezen felül a letelepedni kívánóktól, nem látható a cég honlapján” – írja az oknyomozó portál.

A 2013. májusban alapított Arton Capital Hungary Kft. tulajdonosai között Keremedzsieven kívül ott van Vladimir Nikolov Kolev és Armand Arton is, akikkel együtt működtetik az Invest BG Partners nevű céget, illetve megtalálhatók a szintén az Arton-birodalomhoz tartozó EU Capital Partners menedzsmentjében is. Az Arton Hungary negyedik tulajdonosa Balogh Radosztina Veselinova, aki egy másik cégben, a Caravel Hungary Kft.-ben is tulajdonostárs egy bolgár állampolgárral. Az Arton és a Caravel ugyanarra a címre van bejegyezve.

Az egykori politikus Keremedzsiev a bankszektorban is képviselteti magát, ugyanis sajtóhírek szerint ő az osztrák Meinl Bank szófiai képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik