Belföld

Szijjártó: az Iszlám Állam minket is fenyeget

A terrorszervezet a nyugati értékközösség ellen indított támadást. Magyarország a nyugati értékközösség része, és ebből kötelezettségek is fakadnak - mondta a külügyminiszter.

Hosszú interjút adott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a mandiner.hu-nak. Beszélt benne arról, hogy nem orosz- és amerikabarát külpolitika van, hanem magyarbarát, hogy a paksi titkosításban semmi olyan nincs, ami ne lenne a világ más országában is titok, hogy a déli nyitás a hosszú távú stratégia szempontjából létfontosságú, hogy a lengyel külügyminiszter egy csomó magyar focicsapat összeállítását ismeri, és arról, hogy konzultálunk Amerikával, de nem biztos, hogy nekik van igazuk.

Az egyik legfrissebb külpolitikai döntéssel, Magyarország Iszlám Állam elleni szerepvállalásával kapcsolatban Szijjártó azt mondja, számolni kell az előálló terrorfenyegetettséggel. “Csakhogy az nem akkor áll elő, ha mi is felvesszük a harcot. Azért kell felvenni a harcot, mert már előállt. Az Iszlám Állam nem válogat. Nem azokat támadja csak, akik harcolnak ellene. Máskülönben nem raboltak volna el egy osztrák állampolgárt, pedig az osztrákok nem küldtek katonákat, ők humanitárius segélyt vittek az irakiaknak” – mondja a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint az Iszlám Államot fel kell számolni, le kell rombolni. A miniszter azzal számol, hogy a közel-keleti misszió kérdése nemkerül le a napirendről a következő években sem. Arra is figyelni kell – emeli ki Szijjártó -, hogy az Iszlám Állam felszámolása után ne következzen be újabb katasztrófa a térségben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik