Belföld

Ki kell adni Lázár János hotelszámláit

lázár jános mr bean (lázár jános)
lázár jános mr bean (lázár jános)

Jogerős az ítélet: nyilvánosságra kell hozni, mi került százezrekbe a miniszter utazásaiban.

Jogerős ítélet kötelezi a Miniszterelnökséget arra, hogy ki kell adni Lázár János botrányos utazásainak részleteit – írja a Direkt36. A hivatalnak közölnie kell, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter 2013-ban – még államtitkári rangban – egy svájci és egy olaszországi útján mely szállodákban szállt meg és azok egyenként mennyibe kerültek.

A pert tavaly még az Origo munkatársaként indította Pethő András akkori főszerkesztő-helyettes. Sáling Gergő akkori főszerkesztőn keresztül azt próbálták elérni, hogy Pethő halasztassa el az első tárgyalást, melyre közvetlenül az áprilisi parlamenti választás előtt került volna sor. Később az ügyről írt cikk eltávolíttatását is megpróbálták elérni. Miután a szerkesztőség ellenállt a nyomásgyakorlásnak, Sálingot eltávolították, vele együtt állt fel Pethő és az Origo munkatársainak egy része.

A pert az előzte meg, hogy az újságíró kérdéseket tett fel a Miniszterelnökségnek Lázár János három olyan utazásáról, amelyeken a szállásköltség kirívóan magas volt más vezetők kiküldetéseihez képest. Egy 2012. november végi angliai utazás szállásköltsége 920 ezer forint volt, egy 2013 márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013 júliusi kétnapos olaszországi úton 582 ezer forintba került a szállás. Minden úton csak ketten, Lázár és egy kísérője vettek részt.

A Fővárosi Törvényszék tavaly május végén részítéletet hozott, mely kimondta, hogy részletes tájékoztatást kell adni arról, hogy Lázár János mit csinált a két kiküldetése során, hol szállt meg és hogyan alakult a szállásköltség. A Miniszterelnökség fellebbezett. A másodfokú ítélet szerint azt nem kell kiadni, hogy kikkel találkozott Lázár János, de az elsőfokú ítélet sem kötelezte nevek kiadására a hivatalt, csak arra, hogy a titulusukat jelölje meg.

A másodfokú ítélet csak a svájci és olaszországi útra vonatkozik, mert az angliai kiküldetéssel kapcsolatban a Miniszterelnökség közölte: titkosított irat kapcsolódik hozzá, amelynek a Külügyminisztérium a gazdája. A tárca többszöri megkeresésre sem adott ebbe betekintési lehetőséget a bíróság számára, így a pernek ez a része továbbra sincs lezárva, a következő tárgyalás áprilisra van kitűzve.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik