Belföld

Itt a magyarok évértékelője, a többség nem hisz Orbánnak

Föld a kristálygömbben  (föld, kristálygömb, jós, )
Föld a kristálygömbben  (föld, kristálygömb, jós, )

A csehekkel, lengyelekkel, szlovákokkal összevetve különösen pesszimisták a magyarok az országuk jövőjét illetően – derül ki a TÁRKI januári adatfelvételéből.

Mi várható 2015-ben gazdasági téren? Erre kereste újfent a választ a Közép-Európai Közvélemény-kutató Társulás (Central European Opinion Research Group, CEORG), amikor idén januárban megismételte korábbi adatfelvételét Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon. Arról kérdezték az embereket, milyennek ítélik országuk jelenlegi gazdasági helyzetét, illetve az szerintük az, hogyan változik a következő egy évben.

A magyarok egyelőre nem érzik, hogy „Magyarország erősödik!”, miként azt tábla is hirdette Orbán Viktor előtt, a kormányfői évértékelőnél, pulpitusán. 

A felmérésből ugyanis most kiderült, hogy a csehek sokkal optimistábbak lettek, a szlovákoknál kissé nőtt a gazdasági helyzettel közepesen elégedettek aránya, de „Lengyelország és Magyarország esetében negatív irányba változott a közvélemény”. A lengyelek között tavaly előbb nőtt, majd csökkent az ország gazdasági helyzetét „jónak” tartók aránya, de a magyarok körében egyértelműen romlott a gazdaság megítélése. Tavaly januárban 44 százalék, idén 55 százalék tartotta rossznak a magyar gazdaság helyzetét. A „nem is rossz, nem is jó” választ ikszelők aránya 40-ről 35 százalékra, a gazdaságot „jónak” ítélőké 12-ről 7 százalékra apadt.   

A négy közép-európai ország közül csak Csehországban nőtt a következő tizenkét hónapban javulást várók aránya. A szlovákoknál és a lengyeleknél nincsenek komoly változások, ingadozik a közvélemény. Magyarországon viszont folyamatosan és meredeken csökkent (35-ről 13 százalékra) azok aránya, akik szerint a közeljövőben jobb lesz a gazdaság helyzete. Ezzel párhuzamosan megugrott (17 százalékról 40-re) a rosszabb gazdasági helyzetet jósolóké, és erősen csökkent a „nem tudja” választ adóké, illetve azoké, akik változatlanságot várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik