Belföld

Demján a százmilliárdos bukásról, Simicskáról, Tescóról

Demján Sándor (Demján Sándor)
Demján Sándor (Demján Sándor)

A kormány nem tiszteli a tulajdonjogot, a takarékszövetkezeti rendszert jellemtelen strómanokkal alakította át, az Alkotmánybíróság szégyenteljes asszisztálásával. A kabinet a kiskereskedelemben is jogalkotással szerez piacot egy érdekcsoportnak, ez hitelességvesztéshez vezet – mondta az ország egyik leggazdagabb embere a Figyelőnek.

A tulajdonjog „a polgári társadalom és a demokrácia legalapvetőbb kérdése”. Azt nem lehet korlátozni „vagy leértékelve elvenni, s utána magánszemélyek szűk körének olcsón eladni”. Demján Sándornak személyesen nem éri meg a takarékok ügyében csatázni, de morálisan nem tehet mást. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökeként összesen csaknem egymillió emberért felelős. Úgy számol, a magyar államnak több mint százmilliárd forintot kell majd fizetnie az elvett vagyon kártalanítására, ha az Európai Bíróság kedvezően bírálja el panaszukat.      

A nagyvállalkozó elismeri a kormány eredményeit, hosszan sorolja azokat, dicséri Matolcsyt. Jó döntésnek nevezi a nyugdíjpénztári vagyon elvételét, rossznak a pénz elherdálását, a Mol-részvények felesleges megvásárlását. Szerinte vitája a hatalommal, a politikával egyáltalán nem új. Neki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében (VOSZ) elnökként mindig a tagok érdekeit kell képviselnie, emiatt vállalatcsoportja „a méretéhez képest elenyésző állami megrendelést kapott”, hiába építették volna meg például az M5-öst 150 milliárd forinttal olcsóbban a nyertes Bouygues-Strabag konzorciumnál.

Az Orbán-kormánnyal a nézeteltérések a bérkommandóval kezdődtek, a takarékszövetkezetek államosítása volt a vízválasztó. Most a vasárnapi nyitva tartás kapcsán kevés esélyt ad a harcának. A kormány a szokásos technikát alkalmazza: jogalkotással piacot szerez, szabályozókkal nehéz helyzetbe hozza a konkurenciát, s ezzel egy bizonyos érdekcsoportnak kedvez. Az állandóan változó szabályok miatt a kormány elvesztette a külföldi befektetők bizalmát, pedig annak visszaszerzésével akár 5-6 százalékos növekedést is el lehetne érni. Felzárkózni Európához, csatlakozni az euróövezethez „csak jó árfolyammal s közepes inflációval lehet. Az ideális az lenne, ha elérnénk az unió átlagos GDP-szintjének legalább a 80 százalékát”. 

Az ország rossz híre főleg a külpolitika hibája. Stílusbeli problémák vannak, ami „az önértékelés teljes hiányából fakad. Tisztában kell lenni a súlyunkkal s a képességeinkkel. Az EU egy önző, egyenlőkre és egyenlőbbekre osztott világ. Ebben mindenkinek megvan a sorrendje s a szerepe, ebből akkor sem tud kiugrani egy ország, ha igaza van. (…) Személyre szabott adótörvényekkel nem illik a versenytársakat kiszorítani a piacról. Ott van például az RTL Klubra szabott 50 százalékos reklámadó, vagy a Tescóra és a SPAR-ra célzottan kivetett, hatvanszorosra emelt élelmiszerlánc felügyeleti díj. Ezek a nemzetközi üzleti életbe, a nemzetközi morálba nem illeszkedő lépések. Itt a kormány – és mi magyarok is – morálisan vesztettünk”.

Az Orbán-kormánytól Demján Sándor két éve megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, amit civil kaphat, de nincsenek kétségei, ha érdekeik úgy kívánják, támadni fogják. A VOSZ-elnök a miniszterelnökkel két éve beszélt érdemben utoljára. Azóta Orbán Viktorral csak válogatott focimeccsen találkoztak futólag, kezet fogtak, ennyi. Simicska Lajos vádjait a nagyvállalkozó nem kommentálta, a miniszterelnököt és családját nagyon régóta ismeri, elképzelhetetlennek tartja az ügynökvádakat. További részletek a Figyelőben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik