Belföld

Varga Mihálynak is szülői összefogással lett lakása

Varga Mihály (varga mihály, )
Varga Mihály (varga mihály, )

A miniszter feleségével közösen vett ingatlant a Pasa Parkban, aminek csak harmadrészben ő a tulajdonosa.

A nemzetgazdasági miniszter 2009 óta él családjával a budai Pasa Park exkluzív lakóparkban, ahol Rogán Antal lakása is található. Lakásukat a papírok szerint közösen vette Varga, a felesége, az édesanyja és az apósa. A legnagyobb tulajdoni hányad, 55,6 százalék a feleség nevére került, a miniszter tulajdonrésze 22,2, a két szülőé pedig 11,1-11,1 százalék volt. 2011-ben a szülők gyermekeiknek ajándékozták tulajdonrészeiket. Így most a lakás egyharmada Vargáé, kétharmada pedig feleségéé – írja az Átlátszó.

Tavaly Varga már magyarázkodni kényszerült a lakás miatt: a vagyonnyilatkozatból ugyanis kifelejtette az ingatlanhoz tartozó parkolóhelyet és egy tárolóhelyiséget.

Kérdés, hogy hogyan volt lehetséges, hogy a vegyész végzettségű, háromgyermekes családanyának több pénz állt rendelkezésére, mint a prominens politikusnak. A vagyonnyilatkozatok alapján Varga nem fizethette felesége tulajdonrészét: a lakás becsült értéke több mint százmillió forint lehet, a politikus 2008-as és 2009-es vagyonnyilatkozata közt viszont kevesebb, mint húszmillió forintos eltérés mutatkozik.

Varga válaszolt az Átlátszónak a tulajdonszerzéssel kapcsolatos kérdéseire. Azt írta, az ingatlanvásárláshoz nem volt elég pénzük, így saját erejöket két forrásból egészítették ki. Egyrészt hitelt vettek fel, a lakáson jelenleg is banki jelzálog van kb. 8,4 millió forint értékben. Ezen kívül a szülők kölcsönöztek megtakarításaikból, ezt részben azóta visszafizették, részben családon belüli megállapodással rendezték.

Varga megköszönte az Átlátszó újságírójának, hogy felhívta figyelmét arra, mit kell feltüntetni a képviselői vagyonnyilatkozatban. Azt írta, nem volt biztos a dolgában, ezért tüntette fel 2012-ben ajándékozásként, majd később vételként a tulajdonszerzést.

A feleség jövedelme az elmúlt időszakban oktatásból, ingatlan-bérbeadásból, földhaszonbérletből, osztalékból és részvényeladásból származott – fejtette ki Varga, hozzátéve, hogy neki azért lett nagyobb tulajdonrésze, mert szülei hozzájárulása is nagyobb volt.

Pontos összegeket viszont nem tüntetett fel válaszában a miniszter, enélkül nehéz megítélni, hogy a miniszter és családja pontosan milyen forrásokból jutott a Pasa-parki lakás tulajdonjogához.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt mondta, családi összefogással sikerült megvásárolnia 167 milliós dunakeszi luxusvilláját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik